Ga naar de inhoud
23 juli 2019 • Nieuws

Equifax schikt voor 575 miljoen dollar na lekken data 147 miljoen klanten

Het Amerikaanse kredietbureau Equifax moet 575 miljoen dollar (ruim 512 miljoen euro) aan verschillende Amerikaanse autoriteiten betalen voor een omvangrijk datalek in 2017. Mogelijk kan het bedrag uit het schikkingsvoorstel nog oplopen naar 700 miljoen dollar, maakt de Amerikaanse handelswaakhond FTC maandag bekend op zijn website.

import697-DMCC_groot_spamboete

Bij het datalek in 2017 werden de namen en geboortedatums van 147 miljoen mensen buitgemaakt. Ook wisten de hackers de persoonsnummers van 145,5 miljoen Amerikanen in handen te krijgen. Daarnaast werden gegevens van 209.000 betaalkaarten met de bijbehorende vervaldatums gestolen.

“Hackers kregen toegang tot een rampzalige hoeveelheid data, omdat Equifax verzuimde basisbeveiligingsmaatregelen te treffen”, oordeelt de FTC. Zo werden wachtwoorden, de persoonsnummers en andere gevoelige informatie onversleuteld opgeslagen.

Daarnaast had Equifax geen beleid om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken werden gedicht, werden lekke databases niet afgezonderd van andere delen van het netwerk en had het bedrijf geen systemen om hackers te kunnen signaleren.

Het bedrag van 575 miljoen dollar bestaat onder meer uit een boete van 100 miljoen dollar en een vergoeding van 175 miljoen dollar voor 48 Amerikaanse staten. De overige 300 miljoen dollar gaat naar een compensatiefonds voor getroffen klanten. Dit bedrag kan worden aangevuld met maximaal 125 miljoen dollar.

Lees verder op Nu.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.