Ga naar de inhoud
16 mei 2019 • Nieuws

Ernstig lek in WhatsApp maakte afluisteren van smartphones mogelijk

Een ernstig lek in WhatsApp voor zowel iOS als Android maakte het mogelijk dat smartphones konden worden afgeluisterd zonder dat de gebruiker daarvan op de hoogte was. Het bedrijf, dat onderdeel van Facebook is, kwam er begin mei achter dat zijn chatapp was voorzien van een kwetsbaarheid, meldt de Financial Times.

import113-Dollarphotoclub_104515111_website

WhatsApp raadt alle gebruikers aan om de app zo snel mogelijk te updaten, in een reactie tegen Reuters.

De installatie van de spionagesoftware zou op de smartphone van de gebruiker terechtkomen via een kwetsbaarheid in de belfunctie van WhatsApp. De malafide software zou op smartphones geïnstalleerd worden door die persoon via WhatsApp te bellen, zelfs als die persoon het gesprek niet aannam.

Volgens de Financial Times is de spionagesoftware ontwikkeld door NSO Group, een Israëlisch bedrijf dat zich specialiseert in spionagesoftware en die verkoopt aan overheden. De krant baseert zich daarbij op onder andere een anonieme handelaar in zogenoemde spyware.

‘Kwetsbaarheid ingezet tegen mensenrechtenadvocaat’

De kwetsbaarheid zou zijn ingezet tegen een in Groot-Brittannië werkzame mensenrechtenadvocaat die met Mexicaanse journalisten en Saoedi-Arabische dissidenten werkt. De producten van NSO zijn vaker in verband gebracht met misbruik door de overheden van Mexico en Saoedi-Arabië, onder meer rond de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

Lees verder op nu.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.