Het bedrijf won de rechtszaak vorig jaar in eerste aanleg, maar daarmee is het stof niet gaan liggen. De procureur en de softwaregoeroes uit Redmond vechten de volgende ronde over de transfer van de mails uit in het Amerikaanse hooggerechtshof, en daar wil de Europese Unie zich laten horen. Dat weet Reuters.

Beslist de rechter immers dat Microsoft de data moet overhandigen, dan komt het in een vervelende positie terecht. De EU heeft immers strikte regels over de transfer van gevoelige Europese data buiten de grenzen van de Unie, en die regels worden er wanneer de GDPR in maart van kracht gaat niet lakser op. Het is niet omdat een rechter in de VS beveelt dat Microsoft data beschikbaar moet maken, dat de wetgeving in de EU dat toestaat.

De Unie gaat nu het één en ander verduidelijken aan de Amerikaanse justitie middels een brief. De EU vindt het vooral belangrijk dat de rechter begrijpt wat welke Europese wetgeving van toepassing is, en wat die precies inhoudt. Dat illustreert het belang dat de EU hecht aan de bescherming van data, en lijkt eveneens aan te tonen dat een Amerikaans bevel tot overhandiging op Europese weerstand zal stoten als het niet in lijn ligt met de lokale wetgeving.

Bron: Smartbiz.be