De zaak is in 2007 aangespannen door de Italiaanse ondernemer. Hij bouwde een toeristencomplex maar kon de appartementen niet verkopen. Volgens de Italiaan kwam dat omdat iedereen in het landelijke handelsregister kon zien dat een eerder bedrijf van hem failliet is gegaan.

Veiliger zaken doen

Volgens het Hof heeft het handelsregister als doel om ‘de rechtszekerheid in de betrekkingen tussen vennootschappen en derden te verzekeren’, waardoor bedrijven veiliger met elkaar zaken kunnen doen.

De informatie over of een bedrijf of onderneming failliet is gegaan, kan volgens het Hof nog voor een lange periode relevant zijn voor andere bedrijven en ondernemers.Omdat het lastig is om te bepalen wanneer deze informatie niet meer relevant is, is het introduceren van een algemene regel als het recht om vergeten te worden geen optie, zo stelt het Hof.

Daarnaast stelt het Hof dat er ‘slechts een beperkt aantal persoonsgegevens’ bij het handelsregister wordt ingeschreven. 

Rechtszekerheid

Ook de KvK zei eerder al tegen RTL Z dat het bewaren van gegevens in het handelsregister nodig is vanwege de rechtszekerheid. Daar balen veel zzp’ers van: zij blijven met hun persoonlijke gegevens vindbaar op het internet, ook als ze al jaren geen ondernemer meer zijn.

Europese lidstaten hebben volgens het Hof wel de mogelijkheid om te bepalen dat informatie na een ‘voldoende lange termijn’ uit het handelsregister verdwijnt. Daar moet wel een goede reden (EU Hof noemt het ‘uitzonderlijke gevallen’) voor zijn, en er moet naar elk verzoek individueel worden gekeken.

Bron: rtlZ.nl