Ga naar de inhoud
8 oktober 2018 • Nieuws

EU-rechter noemt ACM onzichtbaar als toezichthouder mededinging

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) dreigt haar geloofwaardigheid te verliezen, omdat de toezichthouder nauwelijks nog boetes oplegt voor overtredingen van mededingingsregels. Dat zegt Marc van der Woude, vicepresident bij het Gerecht van de Europese Unie in Luxemburg. Hij deed de uitspraken op het Jaarcongres Ontwikkelingen Mededingingsrecht in Amsterdam, op 4 oktober. Het FD schrijft er over. 

import673-TOEZICHTHOUDERSshutterstock_182152229

“Door te kiezen voor informele handhaving is de opvolger van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) sinds 2013 gemarginaliseerd geraakt”, citeert het FD. Sinds de oprichting zet de ACM in op ‘informele handhaving’. In plaats van een traject met besluiten en sancties, krijgen bedrijven gesprekken waarin de toezichthouder aandringt op verandering.

Toezichthouders in andere landen leggen nog wel besluiten op en leveren daarmee een bijdrage aan de ontwikkeling van het recht. De ACM doet dat niet meer, aangezien de inhoud van informele gesprekken niet in de openbaarheid komt. Van der Woude stelt dat een toezichthouder ‘een mes op tafel moet hebben liggen’ om effectief te zijn.

ACM minder zichtbaar op jaarcongres mededinging

Marc van der Woude is vicepresident van het Gerecht van de Europese Unie en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was spreker op dit congres, georganiseerd door de prominente Stichting Ontwikkelingen Mededingingsrecht. De ACM heeft dit keer geen spreker geleverd. Bij eerdere edities was er altijd een keynote speech van de voorzitter van het college van bestuur van de ACM. Chris Fonteijn is per 1 mei gestopt. Hij is per 1 september opgevolgd door Martijn Snoep, die geen speech gaf.

Volgens het FD hopen mededingingsadvocaten in Nederland dat de ACM weer vaker zal kiezen voor handhaving. Het is niet aannemelijk dat het uitblijven van sancties ligt aan het feit dat er geen kartelafspraken worden gemaakt.

Bron: Telecompaper.com 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.