Ga naar de inhoud
24 september 2019 • Nieuws

EU-verplichting voor banken om rekeningdata op verzoek open te stellen gaat in

Vanaf 14 september moeten banken en betaalaanbieders in de EU hun rekeningdata op verzoek openstellen voor derde partijen die zo nieuwe toepassingen kunnen aanbieden. Ook moeten ze ‘sterke klantauthenticatie’ bieden voor betalingen.

import384-ISS_10078_00960_website

De eisen zijn onderdeel van verdere invoering van de Payment Services Directive 2. Deze ging 18 januari in, maar vanaf 14 september gelden aanvullende regels. Vanaf zaterdag wordt definitief ingevoerd dat derde partijen die betaaldiensten aanbieden onder dezelfde Europese regels als bijvoorbeeld banken vallen. Aan de ene kant moeten ze daardoor aan dezelfde eisen voor het beschermen van klantdata voldoen, en aan de andere kant opent dit de weg naar toegang tot rekeningen van bankklanten.

Banken zijn verplicht rekeningdata op verzoek open stellen voor derde partijen met een vergunning. De Europese Commissie heeft het over het ‘instellen van een communicatiekanaal die derde partijen in staat stelt de data te benaderen die ze nodig hebben’. Dit laatste moet het mogelijk maken dat die partijen nieuwe toepassingen kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld door transacties namens die klanten te verrichten of digitale huishoudboekjes met rekeningen van meerdere banken aan te bieden.

In Nederland kunnen potentiële aanbieders hier sinds februari vergunningen voor aanvragen bij de Nederlandsche Bank. Klanten moeten toestemming geven als dienstverleners toegang tot hun rekening willen. Onder andere de RabobankING en ABN Amro hebben in aanloop naar de verdere invoering van de PSD2 al diensten opengesteld voor PSD2-vergunninghouders.

Lees verder op Tweakers.net


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.