Ga naar de inhoud
28 oktober 2019 • Nieuws

Europese Commissie ziet verbetering werking Privacy Shield

De Europese Commissie stelt in haar derde jaarlijkse evaluatie van Privacy Shield – de opvolger van Safe Harbor privacy-afspraken met de VS – dat het systeem beter presteert dan een jaar geleden. De Commissie stelt dat het Amerikaanse toezicht op het systeem is verbeterd, evenals de mogelijkheden om verhaal te halen door partijen die menen dat hun privacy-rechten mogelijk zijn geschonden.

import474-Dollarphotoclub_74486267_website

Ongeveer 5.000 bedrijven nemen deel aan Privacy Shield. Zij hebben in het kader van de overeenkomst afgesproken bepaalde controles en processen toe te passen die ervoor moeten zorgen dat persoonlijke gegevens worden beschermd wanneer zij tussen de EU en de VS worden uitgewisseld. Een voorbeeld is de overdracht van HR-gegevens van Europese werknemers van een Amerikaans bedrijf. Het systeem werd drie jaar geleden opgetuigd nadat het EU-Hof van Justitie Safe Harbor buiten werking stelde. Het hof deed dit omdat het vond dat de VS niet genoeg deden om te voldoen aan de EU-vereisten inzake gegevensbescherming.

Meer systematisch toezicht

Als verbeteringen wordt opgemerkt dat het Amerikaanse ministerie van Handel op een meer systematische manier zorgt voor het nodige toezicht. Bijvoorbeeld door maandelijkse steekproef-controles van bedrijven uit te voeren om de naleving van de Privacy Shield-principes te verifiëren. De handhavingsmaatregelen zijn ook verbeterd, waarbij de Federal Trade Commission (FTC) in zeven gevallen handhavingsmaatregelen heeft genomen.

Lees verder op Telecompaper.com 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.