Ga naar de inhoud
8 oktober 2018 • Nieuws

Europese data protection supervisor verwacht eerste AVG-boetes voor einde van 2018

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is sinds vier maanden van toepassing. Boetes zijn tot nu toe echter uitgebleven. Giovanni Buttarelli, data protection supervisor van de Europese Unie (EU), verwacht echter dat hier voor het einde van 2018 verandering in komt.

import450-boetes

Dit zegt Buttarelli in een interview met TechCrunch. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakte in de afgelopen maanden meerdere malen bekend dwangsommen te hebben ingevorderd bij organisaties die de privacywetgeving overtreden. Zo moest Theodoor Gilissen Bankiers (TGB) een dwangsom betalen nadat het bedrijf een verzoek van een klant om inzage van diens persoonsgegevens weigerde. Bij de Nationale Politie werd daarnaast een dwangsom van 40.000 euro ingevorderd nadat toezicht op een systeem waarmee inkomende en uitgaande personen en goederen in het Schengengebied worden gecontroleerd niet tijdig werd verbeterd. Deze zaken lopen echter al langer en hebben hierdoor geen betrekking op schendingen van de AVG, maar op diens voorganger.

Eerste boetes op komst

Buttarelli verwacht echter dat voor het einde van 2018 de eerste boetes worden opgelegd wegens schending van de nieuwe Europese privacywetgeving. “Ik verwacht voor het einde van dit jaar concrete resultaten te zien”, aldus Buttarelli. De data protection supervisor stelt echter ook dat de AVG nu al tot winst heeft geleid, onder meer door de verplichting die bedrijven opgelegd hebben gekregen datalekken binnen 72 uur te melden.

Ook kondigt Buttarelli aan in mei 2019 een manifest te willen presenteren voor een nieuw raamwerk dat actievere samenwerking tussen Europese privacytoezichthouders en mededingingswaakhonden mogelijk maakt. Hoe dit raamwerk eruit zal zien is onduidelijk.

Het volledige interview met Buttarelli is te vinden bij TechCrunch.

Bron: dutchitchannel.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.