Ga naar de inhoud

Contract bevestigen via Whatsapp, mag dat?

Bij sommige contracten krijgt de consument extra bescherming, bijvoorbeeld omdat de producten ingewikkeld zijn. Dit is het geval bij overeenkomsten tot het geregeld leveren van diensten, zoals gas en energie. Deze contracten mogen daarom niet telefonisch gesloten worden, de consument moet het contract altijd schriftelijk bevestigen.

Is schriftelijke bevestiging vereist, dan mag een organisatie die ook digitaal ophalen, bijvoorbeeld via sms of Whatsapp, maar houdt wel rekening met de volgende eisen:

  • u moet de consument de volledige overeenkomst inclusief alle voorwaarden verstrekken;
  • op een duurzame gegevensdrager (bijvoorbeeld pdf);
  • de overeenkomst moet de specifieke afspraken voor die consument bevatten (geen algemene voorwaarden);
  • de consument moet de overeenkomst altijd ter beschikking hebben en op een later moment ook terug kunnen lezen.

Als organisatie moet u kunnen aantonen dat u aan bovenstaande voorwaarden hebt voldaan. In dat geval zou u de Whatsapp geschiedenis moeten kunnen bewaren en in het bericht een link moeten opnemen naar een ‘mijn omgeving’ waar het contract voor de consument staat.

Wilt u weten of uw energieverkoop compliant is, of dat u wederverkoper zich aan de regels houdt? Of heeft u een specifieke vraag over het Aanbod op Maat, de voicelog of pre-voicelog? Laat het ons weten, want we beantwoorden uw vraag nu gratis!