Ga naar de inhoud
21 oktober 2021 • Nieuws

Focus op aanpakken desinformatie, boycot advertentieplatforms geen oplossing

19 Europarlementariërs hebben deze week in een brief Europa’s grootste bedrijven opgeroepen kritisch naar hun advertentie-activiteiten op digitale platforms te kijken. DDMA herkent zich in de zorgen van de Europarlementariërs, maar een boycot van deze platforms is niet de oplossing. Het is effectiever om te kijken hoe we het bestaande advertentie-ecosysteem kunnen verbeteren.

import65-Privacy_Europa

Als branchevereniging voor data en marketing zet DDMA zich al meer dan 15 jaar in voor verantwoord gebruik van data. Net als de groep Europarlementariërs streven zij met hun leden dan ook naar een eerlijk en veilig advertentie-ecosysteem. Daarbinnen zien zij grote waarde voor op de persoon afgestemde inhoud, bijvoorbeeld op basis van gedrag en zoekgeschiedenis. Deze personalisatie zorgt ervoor dat je inhoud te zien krijgt die voor jou relevant is, in de overload aan informatie die online op mensen afkomt.

Verbeteren in plaats van verbieden

Met het toegenomen belang van e-commerce en de groeiende online advertentiemarkt ontstaan ook niet-wenselijke vormen van personalisatie. Consumenten raken geïrriteerd over herhaalde aanbiedingen die je blijven achtervolgen. Ook wordt er desinformatie verspreid via de advertentieplatforms en dat moet worden aangepakt. Er moet hierbij een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen desinformatie en relevante, gepersonaliseerde advertenties. Een boycot van advertentieplatforms of zelfs een verbod op gepersonaliseerd adverteren is dan ook disproportioneel, schadelijk voor met name MKB’ers en bovendien niet nodig. Bedrijfsleven en politiek moeten samen tot een inzet van gepersonaliseerd adverteren komen die de positie van consumenten en ondernemers beter waarborgt. En dat kan, want de tijd van zoveel mogelijk data verzamelen is voorbij.

Tijdperk van dataminimalisatie al begonnen

Het bedrijfsleven werkt hard aan kwalitatief goede gepersonaliseerde advertenties, waar zo min mogelijk persoonsgegevens voor nodig zijn. Privacyvriendelijk gepersonaliseerd adverteren, waarbij de klant controle heeft over zijn gegevens, is mogelijk binnen de strikte regels uit de AVG voor dataminimalisatie. De politiek kan het bedrijfsleven hierbij helpen met voorlichting en tools voor naleving van bestaande regels én in het handhaven hiervan. Als branchevereniging is het DDMA’s taak om goede voorbeelden actief te verspreiden en organisaties te helpen data verantwoord in te zetten, zoals zij onder meer doen met hun Uitgangspuntenkaart voor Datagebruik.

Transparantie over datagebruik, ook bij gepersonaliseerde advertenties, is hierbij een van de belangrijkste punten. Het moet duidelijk zijn voor mensen waarom zij bepaalde advertenties te zien krijgen. Organisaties zouden geen persoonsgegevens moeten verzamelen en gebruiken als ze de reden ervan niet kunnen uitleggen aan de klant. De aankomende Europese Digital Services Act (DSA), die transparantieverplichtingen voor online advertenties introduceert, sluit hier goed op aan en de komst hiervan juichen zij dan ook toe. Op deze manier kunnen bedrijfsleven en politiek werken aan het herstellen van consumentenvertrouwen.

Bron: ddma.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.