Ga naar de inhoud
11 februari 2019 • Nieuws

Forse boetes webwinkel T.O.M blijven gehandhaafd

Toezichthouder ACM heeft webwinkel T.O.M. in 2016 terecht een boete van in eerste instantie een half miljoen euro opgelegd omdat zij structureel consumenten heeft misleid. Tot die conclusie komt Het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

import450-boetes

Webwinkel T.O.M. – de onderneming heeft diverse webwinkels als Internet-Bikes, Inrernet-Toys, Internet-Sportandcasuals en Internet-Eyewear – verstrekte in 2015 onjuiste en misleidende informatie over het recht van ontbinding van aankopen via haar webwinkel. Hiermee had zij consumenten volgens ACM op het verkeerde been gezet.

Daarnaast heeft de webwinkel consumenten die hun bestelling hadden geretourneerd niet tijdig, niet volledig en niet met hetzelfde betaalmiddel terugbetaald.

Naast de boete heeft de ACM de feitelijk leidinggevenden ieder hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor 125.000 euro omdat zij direct verantwoordelijk waren voor de overtredingen.

De betrokkenen hebben al in 2016 bezwaar aangetekend tegen het besluit, maar ACM verklaarde de bezwaren ongegrond. Wel zijn de boetes verlaagd na een rechtszaak. Zo ging de boete van een half miljoen naar 250.000 euro. Tegen dat vonnis is zowel door T.O.M. als ACM hoger beroep ingesteld.

De boetes gaan niet van tafel. Het College constateert dat T.O.M. de gedragslijn voerde om na een retourzending vooralsnog niet tot terugbetaling over te gaan als de consument daarbij geen bankrekeningnummer had vermeld. ACM heeft volgens het College voldoende bewijs geleverd dat de onderneming een misleidende handelspraktijk voerde.

Lees verder op Emerce.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.