Webwinkel T.O.M. – de onderneming heeft diverse webwinkels als Internet-Bikes, Inrernet-Toys, Internet-Sportandcasuals en Internet-Eyewear – verstrekte in 2015 onjuiste en misleidende informatie over het recht van ontbinding van aankopen via haar webwinkel. Hiermee had zij consumenten volgens ACM op het verkeerde been gezet.

Daarnaast heeft de webwinkel consumenten die hun bestelling hadden geretourneerd niet tijdig, niet volledig en niet met hetzelfde betaalmiddel terugbetaald.

Naast de boete heeft de ACM de feitelijk leidinggevenden ieder hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor 125.000 euro omdat zij direct verantwoordelijk waren voor de overtredingen.

De betrokkenen hebben al in 2016 bezwaar aangetekend tegen het besluit, maar ACM verklaarde de bezwaren ongegrond. Wel zijn de boetes verlaagd na een rechtszaak. Zo ging de boete van een half miljoen naar 250.000 euro. Tegen dat vonnis is zowel door T.O.M. als ACM hoger beroep ingesteld.

De boetes gaan niet van tafel. Het College constateert dat T.O.M. de gedragslijn voerde om na een retourzending vooralsnog niet tot terugbetaling over te gaan als de consument daarbij geen bankrekeningnummer had vermeld. ACM heeft volgens het College voldoende bewijs geleverd dat de onderneming een misleidende handelspraktijk voerde.

Lees verder op Emerce.nl