Ga naar de inhoud
9 april 2020 • Nieuws

Gegevens van klanten Social Deal mogelijk op straat na datalek

De website Social Deal heeft last van een datalek. Daarbij zijn mogelijk gegevens van een nog onbekend aantal klanten buitgemaakt. Om welke gegevens het precies gaat is nog niet bekend, maar Social Deal raadt klanten aan hun wachtwoorden te resetten.
import496-datalek-check

Een groot aantal tweakers meldt dat ze een e-mail hebben ontvangen van het platform. Daar zitten niet alleen Nederlandse gebruikers bij, maar ook gebruikers van de Belgische versie van de site. Ook Duitse gebruikers hebben de mail gehad. “We hebben de mail uit voorzorg naar al onze leden gestuurd”, zegt Social Deal-eigenaar Rens van den Berg tegen Tweakers. Het is niet duidelijk hoeveel gebruikers er precies slachtoffer zijn van het datalek, of welke data er is buitgemaakt. Volgens Social Deal is er ’tijdens de thuiswerkperiode’ een inbraak geweest op een computer van een van de ontwikkelaars van het bedrijf. Daardoor was er mogelijk toegang tot bepaalde informatie van klanten, maar om welke informatie het precies gaat is nog niet bekend. “We kunnen niet uitsluiten dat er iets is buitgemaakt”, zegt hij. Het is dus niet duidelijk of er ook wachtwoorden zijn buitgemaakt. “Als dat gebeurd is, dan waren de wachtwoorden wel versleuteld.” In de mail aan klanten schrijft het bedrijf: “We gaan er voorlopig van uit dat er delen van de gegevens van onze leden in het bezit zijn van deze onbevoegde persoon.”

Social Deal vraagt alle gebruikers hun wachtwoorden te resetten. Het bedrijf zegt dat het melding heeft gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, wat verplicht is bij een datalek. Er is een onderzoek ingesteld naar de precieze omvang en de oorzaak van het datalek. “Het is jammer dat dit moet gebeuren in deze tijd”, zegt Van den Berg. “Maar we hopen op begrip van onze leden. We hebben in korte tijd een grote omslag moeten maken naar thuiswerken, en we vinden het heel erg dat iemand misbruik heeft gemaakt van die situatie. We willen ook liever dat we onze leden nu alvast waarschuwen terwijl er later misschien niets aan de hand is, dan andersom.”

Lees meer op: tweakers.net


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.