Ga naar de inhoud
26 februari 2024 • Nieuws

Gevolgen Digital Markets Act (DMA) merkbaar

De gevolgen van de invoering van de Digital Markets Act (DMA) beginnen zichtbaar te worden. Dit heeft alles te maken met de datum 6 maart 2024, want dan moeten de aangewezen poortwachters aan alle verplichtingen van deze wet voldoen.

Privacy_regulation-3246979_1280

De  DMA richt zich op de grootste techbedrijven, denk aan Google, Apple en Amazon. De wet heeft als doel het voorkomen dat zogeheten Poortwachters oneerlijke voorwaarden aan bedrijven en eindgebruikers opleggen. Ook moet de DMA openheid waarborgen van belangrijke digitale diensten.

Self-preferencing

Eén van de onderwerpen is self-preferencing. Dit houdt in dat de poortwachters met hun eigen diensten de concurrentie niet mag benadelen. Bijvoorbeeld door op een platform of zoekmachine de eigen websites of advertenties voorrang te geven.

Precies op dit onderwerp is de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een onderzoek gestart naar een nog niet nader genoemd online platform. De ACM geeft aan meerdere meldingen te hebben ontvangen van bedrijven die van mening zijn dat hun aanbod minder goed zichtbaar is op het betreffende platform, zelfs als deze bedrijven de beste prijs en/of kwaliteit bieden. Uit het onderzoek moet blijken of dit daadwerkelijk het geval is en wat de gevolgen hiervan zullen zijn.

Consent management

Een ander voorbeeld van het zichtbaar worden van de DMA is op het gebied van consent management. Het is voor de poortwachters niet langer toegestaan om zonder expliciete toestemming eindgebruikers te ‘tracken’ voor advertentie-doeleinden buiten hun eigen platform. Dit heeft gevolgen voor websites, apps en adverteerders die gebruik maken van deze advertentieplatformen. Om hieraan te voldoen heeft Google de Consent Mode V2 in het leven geroepen. Google-gebruikers die gebruik willen blijven maken van deze data zullen voor 6 maart moeten overstappen op deze nieuwe versie.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact met ons op.


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.