Ga naar de inhoud
12 augustus 2022 • Nieuws

Google krijgt 60 miljoen dollar boete voor het misleiden van Australiërs

Google heeft een boete van 60 miljoen Australische dollar (41,4 miljoen euro) gekregen van de Australische toezichthouder ACCC, schrijft The Guardian. Eerder startte de waakhond een rechtszaak tegen Google, omdat het techbedrijf in zijn ogen onterecht de locatie van sommige Android-telefoonbezitters bijhield, zelfs als de locatiegeschiedenis op de toestellen was uitgeschakeld.
google-76517_1280-1

Vorig jaar stelde een Australische rechter ACCC al in het gelijk. De hoogte van de boete moest toen nog worden bepaald. ACCC-voorzitter Rod Sims liet toen al weten “vele miljoenen” te willen eisen.

De zaak draaide om een instelling op Android-telefoons die te maken heeft met “het delen van locatiegegevens, locatiegeschiedenis en web- en appactiviteit”. Gebruikers kregen de indruk dat Google geen gegevens over de locatiegeschiedenis kon verzamelen als de bijhorende functie was uitgeschakeld.

Maar Google kon die data wél bijhouden, zolang de functie voor web- en appactiviteit aan bleef staan. Die staat Standaard altijd aan. Gebruikers werden daarover niet duidelijk geïnformeerd.

Google en de ACC zijn het eens geworden over de miljoenenboete, werd vrijdag duidelijk tijdens een korte hoorzitting. Beide partijen vonden dat bedrag “eerlijk en redelijk”.

Bron: nu.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.