Ga naar de inhoud
22 januari 2019 • Nieuws

Google krijgt gevoelige tik na schenden Europese privacywet

Google heeft in Frankrijk een boete van €50 mln gekregen. Volgens de Franse privacyautoriteit CNIL heeft het bedrijf achter de populaire zoekmachine en verschillende andere digitale diensten de nieuwe Europese privacywet met voeten getreden.

import384-ISS_10078_00960_website

Het is voor het eerst dat een toezichthouder in actie komt met de Europese privacyverordening AVG in de hand. AVG staat voor algemene verordening gegevensbescherming.

De zaak bij Google kwam aan het licht na klachten van privacyvoorvechters Noyb en La Quadrature du Net. Zij stellen dat het bedrijf onvoldoende transparant is in zijn privacyvoorwaarden. Er zou onder meer vergaand gebruik gemaakt worden van persoonlijke data om gebruikers te bestoken met gerichte advertenties.

Facebook

Dat Google een boete van de toezichthouder ontvangt, lag in de lijn der verwachting. Een andere kandidaat is Facebook, dat onder de loep ligt na het Cambridge Analytica-schandaal waarbij zonder toestemming persoonsgevens van Facebookgebruikers ingezet werden voor gepersonaliseerde advertenties.

Het is niet voor het eerst dat Google te maken krijgt met de Franse CNIL, maar door de nieuwe regels liggen de boetebedragen nu veel hoger. Onder de oude Europese privacyregels gold een maximumsanctie van €150.000. Met de nieuwe regels kan tot 4% van de jaaromzet of €20 mln, afhankelijk van wat hoger is, als boete worden opgelegd.

Google zegt de aanklacht te bestuderen, maar heeft nog niet inhoudelijk gereageerd.

Lees verder op FD.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.