Ga naar de inhoud
6 februari 2019 • Nieuws

Google reset hergebruikte wachtwoorden van 110 miljoen mensen

Google heeft de afgelopen twee jaar van meer dan 110 miljoen mensen het wachtwoord van het Google-account gereset omdat het om een hergebruikt wachtwoord ging dat via een datalek op een andere website openbaar was geworden.

import694-DMCC_groot

Om gebruikers ook op andere websites te helpen heeft Google samen Stanford University een wachtwoord-extensie voor Chrome ontwikkeld. De extensie, met de naam Password Checkup, is te vergelijken met de dienst Have I Been Pwned en waarschuwt gebruikers als hun gebruikersnaam en wachtwoord in een verzameling van meer dan 4 miljard gelekte inloggegevens voorkomen.

Zodra Google een datalek ontdekt maakt het van de aanwezige gebruikersnamen en wachtwoorden een gehashte en versleutelde kopie, met een onversleutelde hash prefix van twee bytes. Wanneer gebruikers met Chrome ergens op een website inloggen verstuurt de extensie een gehashte en versleutelde kopie van de gebruikersnaam en het wachtwoord naar Google, waarbij de internetgigant alleen de hash prefix ziet. Vervolgens wordt in de verzameling van meer dan 4 miljard gelekte gegevens gezocht naar elke onveilige gebruikersnaam en wachtwoord die dezelfde prefix hebben.

Lees verder op security.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.