Ga naar de inhoud
25 september 2019 • Nieuws

Google ‘veroordeeld’ tot vergeetrecht in alleen EU

Als Google zoekresultaten moet verwijderen, hoeft dat alleen te gebeuren op zijn sites binnen de Europese Unie, dus op sites als google.nl, google.de en google.it. De Europese regels daarover gelden niet buiten Europa. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag beslist.

import694-DMCC_groot

De zaak draait om zogenoemde vergeetverzoeken. Iedereen in de Europese Unie heeft het recht om online vergeten te worden. Mensen mogen Google vragen om bepaalde sites niet te laten zien wanneer iemand zoekt op hun naam. Jaren geleden heeft de EU-werkgroep van privacytoezichthouders al gepleit dat dit vergeetrecht wereldwijd zou moeten gelden. Anders zou het in wezen weinig zin hebben.

Vergeetrecht versus informatierecht

Het vergeetrecht staat echter haaks op het recht dat anderen hebben om informatie te vinden, ook negatieve informatie. Enerzijds hebben EU-burgers dus recht om niet voor eeuwig achtervolgd te worden door eventuele misstappen of negatieve aandacht in hun verleden. Anderzijds hebben internetgebruikers recht op correcte informatievoorziening over individuen.

Bedrijven als Google moeten, net als rechters, die belangen tegen elkaar afwegen. Wanneer Google zelf beslist om een site niet te laten zien of de opdracht daarvoor krijgt van een rechter of een privacytoezichthouder, hoeft dat dus alleen binnen de Europese Unie te gebeuren.

Franse boete

Enkele jaren geleden had Google in Frankrijk een boete van 100.000 euro gekregen, omdat sites over een bepaalde persoon gewoon nog te vinden waren buiten de EU. Google had de betreffende sites alleen verwijderd uit de zoekresultaten van zijn Europese zoekdomeinen. Het Amerikaanse bedrijf is tegen die boete in beroep gegaan bij de hoogste rechter in Frankrijk. Die vroeg advies aan de hoogste rechter in de EU, die Google nu in het gelijk heeft gesteld.

Lees verder op AGconnect.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.