Door een technische fout bij het Utrechtse Bureau Jeugdzorg zijn gevoelige dossiers van meer dan drieduizend kinderen gelekt. In de stukken staan pijnlijke details over problematiek en behandelingen. De dossiers liggen niet op straat, maar twee klokkenluiders konden ze wel bemachtigen.
‘Groot datalek bij Jeugdzorg: dossiers van 3000 kinderen betrokken’

Dat meldt RTL Nieuws vanmiddag. In de stukken staat informatie over stoornissen, misbruik en zelfmoordpogingen. RTL kreeg de dossiers van twee klokkenluiders die zo willen waarschuwen voor de uiterst slordige omgang met zulke gevoelige gegevens in de zorgsector. Het zou gaan om 3278 dossiers van bijna 3000 kinderen. ,,Als deze dossiers op straat komen te liggen en bijvoorbeeld op school worden verspreid, kan dat vreselijke gevolgen hebben voor deze toch al kwetsbare doelgroep”, stellen experts.
Oude website
Het lek ontstond toen Bureau Jeugdzorg Utrecht van naam veranderde en zijn oude website niet beveiligd heeft afgesloten. De tipgevers konden de oude site overnemen en zo mails ontvangen die bestemd waren voor werknemers die nog aan de site gekoppeld waren. De voorzitter van Jeugdzorg zegt maatregelen genomen te hebben om het lek te dichten, en biedt zijn excuses aan. De Autoriteit Persoonsgegevens noemt het incident ‘heel naar’.
Datalekken
Het aantal datalekken stijgt de laatste jaren. Vorig jaar stond de teller op 21.000 gemelde datalekken, een record. In 2017 werden er nog 10.000 datalekken gemeld, het jaar ervoor slechts 5849. De incidenten variëren van grote gevoelige lekken – zoals bij hotelketen Marriott – tot gemeentepost waar per abuis een BSN-nummer op de envelop vermeld stond. AP-voorzitter Aleid Wolfsen noemde het eerder ‘schokkend’ om te merken hoe slecht gegevens soms beveiligd zijn.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?
Neem dan contact met ons op.