Ga naar de inhoud
7 maart 2019 • Nieuws

Hackers rommelen in systeem Aventus Apeldoorn: ‘Ze hebben schoolcijfers gewijzigd’

Aventus in Apeldoorn is ‘enorm geschrokken’ van de digitale inbraak in het leerling-volgsysteem van de mbo-opleiding. Er zijn vermoedelijk geen gegevens gestolen, maar de daders hebben wel schade aangericht. Twee verdachten, een 21-jarige man uit Lochem en een 20-jarige man uit Markelo, zijn hier dinsdag voor aangehouden.

import19-import18-High-school

Bij Aventus merkten ze op woensdag 20 februari dat er iets mis was met het leerling-volgsysteem. Daarin houdt de school in een digitale omgeving zaken als roosters, aanwezigheidsgegevens en cijfers bij. Alle leerlingen en medewerkers hebben via een account met een wachtwoord toegang tot dit systeem. Op die bewuste woensdag kwam er een eerste melding binnen in het systeem.

Daarna heeft de school intern onderzocht wat er aan de hand was. Het bleek dat onbekenden zich met een ongeautoriseerd account toegang hadden verschaft tot het leerling-volgsysteem. Binnen dit systeem is het mogelijk om naar andere gebruikers een bericht te sturen. ,,Er werden vreemde berichten doorgestuurd, die deden de wenkbrauwen fronsen.’’

Leerlingen

Daarna kwam de hack aan het licht. ,,Toen zich aftekende wat er gebeurd was hebben wij direct aangifte gedaan bij de politie en ook direct bij de Autoriteit Persoonsgegevens’’, zegt bestuurssecretaris Dominick Woltering van Aventus. ,,We zijn er behoorlijk van geschrokken dat zoiets bij ons kan gebeuren.’’ De school kan niet zeggen of de verdachten leerlingen van Aventus zijn. ,,Dat weten we niet met zekerheid.’’ De politie wil op deze vraag geen antwoord geven. De verdachten zitten nog vast. Digitale rechercheurs, die speciale expertise hebben op het gebied van cybercrime en digitale criminaliteit, onderzochten de zaak.

Lees verder op destentor.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.