Ga naar de inhoud
23 mei 2019 • Nieuws

Het jojo-effect van privacy

Net zoals een dieet is ook het resultaat van een bewustwordingscampagne vaak niet blijvend. De veilige en zorgvuldige omgang met (persoons)gegevens moet inmiddels een zogenaamde ‘way of working’ zijn. Echter, na de invoering van de AVG – precies één jaar geleden – is de aandacht voor privacy weer langzaam naar de achtergrond verdwenen. Hoe houd je privacy binnen jouw organisatie top-of-mind? Hoe realiseer je een gedragsverandering en voorkom je een jojo-effect op het gebied van privacy?

jojo

DMCC gelooft dat een succesvolle bewustwordingscampagne voldoet aan de volgende 5 kenmerken:

  1. Blijf dichtbij de praktijk

Dit kan je doen door voorafgaand aan een bewustwordingscampagne praktijkvoorbeelden op te halen. Als medewerkers zich herkennen in de gegeven voorbeelden, begrijpen zij ook beter wat de impact is van de AVG op hun dagelijkse werkzaamheden én (belangrijker) kunnen medewerkers inzien wat zij moeten aanpassen.

Het geven van ‘one size fits all’ training of aanbieden van een algemene privacy e-learning, draagt uiteraard wel bij aan de basiskennis van medewerkers.

  1. Voorkom weerstand

Door een realistisch tijdbeslag. Medewerkers hebben te maken met meer regels en protocollen en hebben – als het goed is – ook nog werk te verrichten. Houd de duur van je trainingen daarom beperkt.

  1. De kracht van de herhaling

Een gedragsverandering is een continue proces. Net zoals het veranderen van je eetpatroon. Een jaarlijkse training zal niet genoeg zijn om routinegedrag te doorbreken. Blijf investeren in bewustwording op verschillende manieren. Je kunt denken aan posters, flyers of periodieke trainingen en (verplichte) e-learnings. Daarnaast verdient het aanbeveling kennis zoveel mogelijk te (blijven) delen. Verzamel de veel gestelde vragen en behandel de antwoorden organisatie breed op Intranet.

  1. Betrokkenheid: ga de werkvloer op!

Naast het bieden van training en opleiding is het van belang dat je als Privacy Officer betrokken bent bij de organisatie en een goed beeld hebt van de dagelijkse werkpraktijk. Dit ontwikkel je alleen als je de werkvloer op gaat. Op de werkvloer kun je ook de medewerkers betrekken bij het zoeken van passende oplossingen.

Als Privacy Officer wil je op tijd worden aangehaakt als er nieuwe diensten, producten of marketingcampagnes worden ontwikkeld. Alleen dan kun jij je functie naar behoren uitoefenen en ben je van toevoegde waarde. Je organisatie moet je weten te vinden en durven te benaderen, maar ook begrijpen wanneer aangelegenheden verband houden met privacy. Ook dit is een kwestie van bewustwording.

  1. Wees realistisch!

Tot slot, verwacht geen wonderen. Het verliezen van 10 kilo in 1 week is niet mogelijk. Het doorbreken van gewoontes of werkpatronen is niet mogelijk na één training of uitgedeelde flyer.


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.