De informatie werd namelijk niet op serverniveau, maar al op browserniveau gestolen; vrijwel meteen nadat de gebruikers zijn gegevens intypte. Door de server te omzeilen heeft het langer geduurd voordat het door beveiligingssystemen werd opgepikt. Hackers hebben hier duidelijk een automatiserings- en professionaliseringsslag gemaakt, zegt De Groot van Byte.

Het e-commerce software systeem Magento waarschuwde deze week al voor deze net ontdekte fraude. Magento adviseert gebruikers op hun webwinkel te testen via MageReport.com, dat door Byte is opgezet.

Het lek is op deze manier ook aan het licht gekomen. Uit de scan rolden 3.500 geïnfecteerde webshops. Byte werkt samen met het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) om deze webshop eigenaren op de hoogte te stellen.

De code is volgens Byte echter nauwelijks Magento specifiek en zou dus ook binnen andere e-commerce systemen toegepast kunnen zijn. Dat is echter nog niet onderzocht.

Bron: Emerce.nl 

Wilt u advies over hoe uw organisatie een datalek kan voorkomen? Neem dan nu vrijblijvend contact op met DMCC via 088 – 777 93 11 of stuur een e-mail naar info@dmcc.nl