Ga naar de inhoud
22 maart 2021 • Nieuws

Ierse privacytoezichthouder ‘te zacht voor techgiganten’

Ierland, de in Europa belangrijke toezichthouder op de privacy, ligt onder vuur om zijn in sommige ogen te slappe behandeling van techgiganten. Veel bedrijven hebben hun EU-hoofdkantoor in Dublin en krijgen daar amper tikken op de vingers.

Privacy_regulation-3246979_1280

Privacywaakhond Ulrich Kelber uit Duitsland beklaagt zich publiekelijk over de lankmoedige opstelling van zijn Ierse tegenhanger Helen Dixon. Hij stuurde reeds vijftig klachten over Facebooks WhatsApp. Geen enkele is afgehandeld.

Ierland kreeg in totaal 196 AVG-privacyzaken op zijn bordje en heeft er welgeteld vier afgehandeld. Kelbers team werkte er 52 af van de 176. Hij verwijt zijn Ierse collega een gebrek aan daadkracht en tanden.

Aan de basis van de publieke, noodzakelijke twist ligt een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Op 16 juli 2020 verklaarde die het zogeheten Privacy Shield als ongeldig. Dat was een afspraak tussen de VS en Europa die de veiligheid en beveiliging van persoonsgegevens van Europese burgers juridisch moest waarborgen. Het Hof achtte de Amerikaanse garanties niet voldoende.

Het gevolg van die uitspraak is dat elk Europees persoonsgegevens op een Amerikaanse server daar illegaal is onder de GDPR/AVG. Europese bedrijven moeten dus op zoek naar alternatieve, niet-Amerikaanse leveranciers.

De AVG is voor techgiganten zo sterk als de toezichthouder van het land waar ze hun EU-hoofdkantoor hebben. Om belastingtechnische redenen is dat vaak Ierland. Onder meer Google, Facebook, Microsoft en Twitter zitten daar. Daarom spreekt Duitsland Helen Dixon aan als zachte heelmeester.

De Duitse brief zou gisteren worden besproken tijdens een Europese LIBE– vergadering. Die was aangevraagd door Ierland om te bespreken hoe ze vooruit nu de Safe Harbour-overeenkomst met de VS er niet meer is. Dixon kon zich op het laatste moment niet vinden in het format van de bijeenkomst en trok zich terug.

Lees meer op emerce.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.