Ga naar de inhoud
7 februari 2019 • Nieuws

Influencer marketing en #oneerlijkehandelspraktijken

#mijngod! Ik heb zo’n ongelooflijk confronterende en benauwende documentaire gezien op Netflix,  geweldig verhaal. De docu ‘Fyre: The Greatest Party That Never Happened’. Iedereen heeft het erover, dus het zal jou misschien ook niet ontgaan zijn. Ik zou iedereen van harte aan willen bevelen om te kijken.

import185-beach

In het kort gaat het verhaal over een festivalorganisator, een behoorlijke luchtfietser, die een ‘exclusief luxe festival’, het #fyrefestival, organiseert op een onbewoond eiland op de Bahama’s. Ik zal geen spoilers meegeven, maar zoals de titel al aangeeft: ‘the party never happened’.

Celebrities en hun invloed

Recentelijk werd bekend gemaakt dat modellen als Bella Hadid en Hailey Bieber, maar ook influencer Kendall Jenner mogelijk worden gehoord in de zaak rond het mislukte Fyre Festival op de Bahama’s. De laatste ontving 250.000 dollar voor een post op Instagram! Dat de marketingtechnieken die de organisatie heeft toegepast werken is zonder twijfel. Het festival verkocht binnen 48 uur uit, zonder dat het daadwerkelijke programma bekend was. Filmpjes met bekende modellen, celebrity posts op Instagram, het is blijkbaar voldoende om het vertrouwen van de festivalganger te verkrijgen. De tickets waren ook nog eens heel erg duur. De vraag is nu of de betrokken celebrities ook verantwoordelijkheid voor de grove misleiding van de festivalgangers dragen.

BN’ers houden ook wel van een beetje promotie

Het is natuurlijk van alle dag dat merken graag bekende mensen inzetten om hun producten of diensten te promoten. Op social media is reclame alleen vaak niet goed als zodanig herkenbaar. Anno 2019 nog steeds niet, zoals TV-programma RamBam blootlegde, in een uitzending waarin een aantal bekende Nederlandse vloggers werd gevraagd promotie te maken voor een bedenkelijk drankje. Buiten het feit dat de vloggers kennelijk niet wakker liggen om producten aan te prijzen die slecht zijn voor de gezondheid van hun (vaak jonge) volgers, bleek ook dat ze er geen moeite mee te hebben om te verdoezelen dat het eigenlijk om reclame gaat.

De Reclamecode Social Media

SnapKing die, omdat hij al jaren een spoor van misleiding trekt, tegenwoordig bekend staat als ‘Die Tim’, wordt door RamBam wederom ontmaskerd als een gewetenloze vlogger zonder ethisch kompas. De ACM heeft hem al een keer aangepakt. Dat kan nu weer, maar dan met de Reclamecode Social Media onder de arm. Ik vraag me overigens af of de ACM die kent, want het is één van de minder bekende reclamecodes. Compliance is ook bedroevend. Ik zie namelijk nooit uitingen van transparantie, zoals:

Bij online uitingen:

  • Ik ontving productnaam van merk .
  • Ik ben betaald door merk .
  • Het bedrijf/merk stimuleerde mij tot dit bericht.
  • Ik ben een medewerker [of vertegenwoordiger] van merk .

En bij microblogs het gebruik van een hashtag, zoals:

  • #spon (gesponsord)
  • #paid (betaald)
  • #sample (sample)
  • #adv (advertentie)
  • #prom (promoted)

Transparantie is nodig en handhaving van de Code Social trouwens ook

Jaren geleden in 2013 is door DDMA Reclamecode Social Media (RSM) ontwikkeld. Fyre festival en RamBam bewijzen dat de code nog altijd relevant is. Het is een gemiste kans dat naleving van de Code Social zo achterblijft. En ja wat mij betreft dragen de Amerikaanse celebrities en de bekende Nederlanders volle verantwoordelijkheid in het geval van misleiding. Dus Kendall Jenner inleveren die 250.000 dollar.


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.