Ga naar de inhoud
6 juni 2019 • Nieuws

ING gaat persoonlijke aanbiedingen doen op basis van uitgavenpatroon

ING gaat klanten gepersonaliseerde advertenties tonen op basis van hun bij- en afschrijvingen. Dat blijkt uit de nieuwe privacyverklaring van de bank. ING wil specifieke diensten en producten aanbieden op basis van een analyse van de „betaalgegevens en vergelijkbare gegevens” van een klant. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat ING om uitleg vragen over waarom het volgens de bank gerechtvaardigd is om de data hiervoor te gebruiken.

import226-persoonsgegevens

Het gaat om aanbiedingen die volgens ING „zo relevant mogelijk” zijn voor de klant. Als voorbeeld geeft de bank een persoon die kinderbijslag ontvangt. Hem of haar zou een spaarrekening voor kinderen aangeboden kunnen worden. En klanten die de hypotheekpagina’s van ING bezoeken, kunnen meer reclame ontvangen over koophuizen.

De bank vraagt geen toestemming voor het gebruik van de betaalgegevens. Dat is ook niet verplicht onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Wel is er een zogenoemde opt-out: klanten kunnen ervoor kiezen zich uit te schrijven.

Strengere eisen

Sinds de invoering van de AVG vorig jaar moeten bedrijven aan strengere eisen voldoen bij het verwerken van persoonsgegevens. Dat ING de betaalgegevens gaat inzetten voor reclamedoeleinden, is volgens de bank desondanks niet in strijd met de wet. Een woordvoerder stelt dat er sprake is van een zogenoemd gerechtvaardigd belang. Daarop kunnen bedrijven zich beroepen als het verwerken van de data „aantoonbaar noodzakelijk is” voor de bedrijfsvoering, aldus de AVG.

Lees verder op NRC.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.