Ga naar de inhoud
7 december 2018 • Nieuws

Inlichtingendiensten passen niet goed op de privacy van burgers

Gegevens van Nederlanders worden niet goed genoeg beschermd door de veiligheidsdiensten. Dat schrijft de toezichthouder op die diensten in een voortgangsreportage. Vier vragen en antwoorden over de bescherming van onze gegevens.

import226-persoonsgegevens

1. Waar heeft de CTIVD naar gekeken?

De Commissie Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) controleert de manier waarop de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten(Wiv) door de AIVD en de MIVD wordt uitgevoerd. Uit het eerste rapport van de toezichthouder blijkt dat de twee veiligheidsdiensten grote moeite hebben met het rechtmatig uitvoeren van de wet.

Over de uitvoering van de wet bestonden al grote zorgen toen in maart van dit jaar het tot dusver laatste nationale referendum werd gehouden over de ‘sleepwet’49,4 procent van de kiezers stemde toen tegen de wet.

De tegenstemmers waren toen erg bezorgd over schendingen van privacy van de burger. Om aan die zorgen tegemoet te komen, paste minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) de wet aan. Daardoor moesten de veiligheidsdiensten gerichter naar informatie zoeken en mochten ze die soms korter bewaren.

Nu blijkt dat die extra waarborgenniet goed worden nageleefd, noch door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), waarvoor Ollongren verantwoordelijk is, noch door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Die laatste dienst valt onder de verantwoordelijkheid van CDA’er Ank Bijleveld, de minister van Defensie.

Lees verder op Elsevier.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.