Ga naar de inhoud
12 december 2018 • Nieuws

Italiaanse boete Facebook: 10 miljoen euro voor datamisbruik

De Italiaanse toezichthouder voor mededinging heeft Facebook twee boetes opgelegd van in totaal tien miljoen euro voor datamisbruik. De boete is vanochtend opgelegd aan Facebook Ierland, wat de Europese vertegenwoordiging voorstelt van de profielensite uit Amerika.

import56-money2_website

Sinds april van dit jaar onderzocht de AGCM hoe Facebook gegevens van zijn gebruikers en gebruikt. Daarbij gaat het om intern gebruik en commercieel gebruik. De toezichthouder constateert dat het bij inschrijving voor dienst niet duidelijk wordt gemaakt dat er een onderscheid is tussen gebruik voor interne (personalisatie) en commerciële doeleinden (reclame).

Daarnaast krijgt het bedrijf van Mark Zuckerberg een geldstraf voor agressieve praktijken, voor het oneigenlijk beïnvloeden van leden. Onbewust en automatisch worden hun gegevens gedeeld met derde websites en apps voor commerciële doeleinden en andersom. Die data wisselen ze default uit, dus moeten een expliciete opt-out aangeven om dat ongedaan te maken. En degenen die zich daadwerkelijk onttrekken aan de datastroom krijgen te maken met verminderde functionaliteit van de sites en apps. Dat neemt de Italianen Facebook kwalijk.

Lees verder op Emerce.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.