Het uitlekken van kinderdossiers met zeer gevoelige gegevens via een verlaten – en vervolgens overgenomen – domeinnaam krijgt nog een staart. Via mail verzonden dossiers (deels automatisch) naar het niet langer gebruikte domein van de oude organisatienaam blijken niet goed gelogged te zijn. De organisatie, die in 2015 is omgedoopt tot Samen Veilig Midden-Nederland, weet niet welke dossiers precies gelekt zijn. Want noch de klokkenluiders, noch de media hebben dit aan de datalekkende jeugdhulpverlener laten weten.
Jeugdzorg weet niet wat het heeft gelekt

“Samen Veilig Midden-Nederland heeft mij gemeld dat zij niet weten welke dossiers precies gelekt zijn, dit is door de klokkenluiders en RTL niet gedeeld. Samen Veilig Midden-Nederland heeft mij laten weten direct alle cliënten te hebben geïnformeerd en ook een speciale telefoonlijn geopend te hebben voor vragen van bezorgde burgers.” Dit antwoordt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op Kamervragen van het CDA.
ICT-security in de zorg
“Datalekken zoals deze laten zien dat aandacht voor informatieveiligheid in de zorgsector steeds belangrijker wordt. Het datalek bij Samen Veilig Midden-Nederland is ontstaan door het gebruik van oude e-mailadressen met een oude domeinnaam. Deze domeinnaam was vanaf december 2017 niet meer bij Samen Veilig Midden-Nederland in beheer”, legt de minister de onthulling vorige week van RTL Nieuws uit.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?
Neem dan contact met ons op.