Ga naar de inhoud
29 april 2019 • Nieuws

Kabinet: onderzoek massa-opslag medische data bij Amerikaanse techbedrijven

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar de opslag van patiëntgegevens bij Amerikaanse techbedrijven als Google. Dat meldt minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. De minister betwijfelt of deze uiterst gevoelige zorgdata wel moeten worden opgeslagen bij niet-Europese cloudplatforms. 

import117-data_servers

Aanleiding voor het onderzoek is de recente publicatie in deze krant over de verhuizing van medische gegevens van honderdduizenden Nederlanders naar de cloud van Google. Zonder medeweten van onder meer kanker-, diabetes- en Parkinsonpatiënten heeft databedrijf MRDM hun medische behandeldata opgeslagen in de Google Cloud. Per patiënt gaat het soms wel om vijfhonderd gegevens: van medicatie en complicaties tot opnameduur en ingrepen.

Hoewel de data versleuteld worden doorgestuurd, zijn privacyexperts en Tweede Kamerleden kritisch. Ze vrezen dat de gegevens ten prooi kunnen vallen aan Amerikaanse inlichtingendiensten of de datahonger van Google zelf. D66 eiste opheldering, de SP pleit ervoor om medische gegevens in ‘Nederlands beheer’ te houden. De politiek en ziekenhuizen pleitten eerder ook al voor een rem op het commercieel gebruik van medische data.

Bruins ook verrast

Minister Bruins zelf blijkt ook niet door ziekenhuizen geïnformeerd te zijn dat de gegevens naar Google zijn verplaatst, zo meldt hij aan de Kamer. De bewindsman gaat nu onafhankelijk onderzoek laten doen naar de ‘wenselijkheid’ van opslag van deze zorgdata bij niet-Europese cloud-platforms. Dat moet vervolgens leiden tot een advies aan het kabinet. Bruins schrijft: ,,Ik hecht bij de verwerking van medische gegevens het grootste belang aan privacybescherming en informatiebeveiliging.” Wie het onafhankelijke onderzoek gaat uitvoeren en wanneer dat klaar moet zijn, is nog niet bekend.

Lees verder op AD.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.