Ga naar de inhoud
26 augustus 2019 • Nieuws

Kabinet wil ‘groeiend probleem’ van phishing via sms’jes aanpakken

Het kabinet wil de telecomwet wijzigen om de Autoriteit Consument & Markt (ACM) meer mogelijkheden te geven om op te treden tegen het “groeiende probleem” van phishing via sms’jes, bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Mona Keijzer aan NU.nl na berichtgeving door RTL Nieuws.

import401-shutterstock_144773902_website3

Het gaat om sms’jes die afkomstig lijken van een bank, maar zijn verstuurd door oplichters in een poging om de inloggegevens van slachtoffers te achterhalen.

Bijkomend risico in deze vorm van fraude is dat oplichters gebruikmaken van het zogenoemde ‘spoofing‘, een methode waardoor het lijkt alsof de afzender daadwerkelijk de bank is. De malafide sms kan dan bijvoorbeeld tussen legitieme sms’jes komen te staan.

Spoofing is volgens de telecomwet verboden, maar handhaving is voor de ACM lastig, zegt woordvoerder Harald Hanemaaijer. Dat komt omdat de toezichthouder onder de huidige wet wel achter voor fraude gebruikte telefoonnummers aan kan gaan, maar niet achter een oplichter die de naam van de bank gebruikt door middel van spoofing.

Lees verder op Nu.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.