Ga naar de inhoud
24 januari 2019 • Nieuws

‘KvK en minister De Jonge grootste privacyschenders van 2018’

Het doorverkopen van contactgegevens van zzp’ers door de Kamer van Koophandel (KvK) en het schenden van het medisch beroepsgeheim zijn de grootste privacy-inbreuken van 2018.

No_pictures

Jaarlijks reikt stichting Bits of Freedom de Big Brother Awards uit aan ‘personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de privacy en vrijheid van burgers’. Dit jaar is de twijfelachtige eer voor de Kamer van Koophandel en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge.

Zzp’ers

De Kamer van Koophandel ontvangt de prijs voor het ‘onvoldoende beschermen en voor het doorverkopen van persoonsgegevens die zzp’ers verplicht moeten afstaan’, aldus het rapport. Zzp’ers schrijven zich namelijk in met hun persoonlijke adres en telefoonnummer, omdat dat ook hun zakelijke gegevens zijn. “En dat kan tot gevolg hebben dat ze lastig gevallen worden door ongevraagde telefoontjes en post van bedrijven die hen iets willen aansmeren.” Ook worden de privégegevens opgekocht door datahandelaren.

De Kamer van Koophandel is de winnaar van de publieksprijs en kreeg 39 procent van de stemmen. Daarmee verslaat het de Belastingdienst, die het BSN-nummer van zzp’ers nog steeds in het btw-nummer verwerkt, en Facebook, dat afgelopen jaar verschillende privacy-schandalen veroorzaakte.

Lees verder op Bright.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.