Ga naar de inhoud
9 januari 2024 • Nieuws

Kwaliteitsstandaard implementeren? Schakel de Remote Compliance Officer in!

Op 1 januari 2024 wordt de Kwaliteitsstandaard voor advies over aanbod energiecontract aan consumenten (hierna: de Standaard) van kracht. De Standaard is op initiatief van Vereniging Energie Nederland met haar leden opgesteld om de markt een praktische vertaling te bieden van de Gedragscode Consument en Energieleverancier, waar iedere partij actief in verkoop van energiecontracten aan gehouden wordt. De Standaard wordt door de minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, gezien als een positieve stap, maar er wordt nadrukkelijk aangegeven dat de toegevoegde waarde voor de consument wel in de praktijk moet blijken. De naleving van de Standaard en een adequate continue controle hierop is noodzakelijk.

DMCC Group - Consultancy

De eisen vanuit de Standaard

Een adequate controle op de leadwerving (online verkregen opt-ins), een volledig en gedocumenteerd overzicht van intermediairs die worden ingezet, verplichting tot effectieve training en toetsing en structurele kwaliteitsmonitoring van verkoopgesprekken. Dit is een kleine greep uit de eisen die gesteld worden in de Standaard.

De Standaard stelt ook dat intermediairs en/of distributieplatformen verplicht zijn om een Compliance Officer aan te stellen die verantwoordelijk is voor onafhankelijke en continue beoordelingen op kwaliteit en compliance. De Compliance Officer fungeert als interne toezichthouder van de organisatie en is het eerste aanspreekpunt bij compliance- en integriteitsrisico’s.

Een interne of externe Compliance Officer

Een Compliance Officer kan vanuit de interne organisatie worden ingezet, maar inzet van een externe Compliance Officer is ook mogelijk. TQIS biedt de Remote Compliance Officer (RCO). Met de flexibele inzet van onze RCO krijgt uw organisatie de gespecialiseerde ondersteuning om aantoonbaar de Standaard te implementeren en naleving te borgen. In overleg worden de aanpak, werkwijze en het aantal gewenste uur ondersteuning per week of per maand bepaald.

De TQIS RCO geeft u zekerheid, professionaliteit, expertise en flexibiliteit voor het succesvol implementeren en naleven van de Standaard. Benieuwd of dit interessant is voor uw organisatie? Of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op.


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.