Ga naar de inhoud
3 september 2019 • Nieuws

Lek bij Funda: fraudeurs stalen data van huizenzoekers

Internetcriminelen zijn erin geslaagd om persoonsgegevens van huizenzoekers op zoeksite Funda te stelen. De internetcriminelen hebben zichzelf met phishingmails toegang verschaft tot de beveiligde omgeving van Funda die bedoeld is voor makelaars.

import21-import17-Amsterdam_website

Dat melden gedupeerden aan Elsevier Weekblad. Een woordvoerder van Funda bevestigt het incident.

Onbekende fraudeurs verstuurden authentiek ogende e-mails naar een aantal makelaars waarmee zij de wachtwoorden verkregen die toegang geven tot de Funda desk. Dit is de beveiligde omgeving van Funda waarin makelaars kunnen zien wie geïnteresseerd zijn in huizen. Ook vinden makelaars de contactgegevens die geïnteresseerden achterlaten om een bezichtiging in te plannen.

Sectorbreed probleem

Volgens een woordvoerder van Funda zijn fraudeurs op de huurmarkt een ‘sectorbreed probleem’.

‘Ze sturen phishingmails aan makelaars en verhuurbemiddelaars, en proberen in ons geval om inloggegevens van de beveiligde Funda-omgeving te achterhalen. Zij doen dit om zelf te kunnen inloggen en gegevens buit te maken van consumenten die op een huurwoning hebben gereageerd, zodat zij hen zelf kunnen benaderen met een niet-bestaand huurwoningaanbod. De oplichters doen zich daarbij voor als de verhuurder en proberen op deze manier de consument die op zoek is naar een huurwoning, geld afhandig te maken.’

Lees verder op Elsevierweekblad.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.