Ga naar de inhoud
18 maart 2020 • Nieuws

Leveranciers stoppen deur-tot-deur-verkoop nu het coronavirus rondwaart

De vier grootste energieleveranciers zijn gestopt met colportage, verkoop aan de deur, van energiecontracten. Vattenfall belt bovendien ook minder. Essent heeft strenge maatregelen voor monteursbezoeken. Dat blijkt uit een rondgang van Energeia deze dinsdag.

verboden2

Vattenfall, Essent, Eneco en de Nuts Groep, samen goed voor het overgrote deel van de Nederlandse energiemarkt, laten alle vier weten dat zij gestopt zijn met het aan de deur verkopen van energiecontracten. Dat besluit is genomen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan, laten de bedrijven aan Energeia weten.

De vier grootste leveranciers van energie hebben de colportage stop gezet, om besmetting met het coronavirus te voorkomen.

Bellen

Daarnaast heeft Vattenfall ook het aantal belgesprekken teruggebracht. “We merken dat mensen andere zaken aan hun hoofd hebben dan nadenken over een nieuw energiecontract”, zegt woordvoerder Robert Portier. Het betreft consumenten en kleinzakelijke contacten. Gesprekken met grootzakelijke vinden wel doorgang. Hoelang de maatregel geldt, wordt bekeken. Online loopt de verkoop wel door. Portier: “Het geldt in ieder geval nu. We zijn aan het uitwerken hoe we met de situatie om gaan.”

Eneco, Essent en de Nuts Groep laten weten dat bij hen zowel online als telefonische verkoop doorloopt. “Mensen moeten ook ons kunnen bellen als er een probleem is”, zegt Eneco-woordvoerder Edwin van de Haar. De Nuts Groep laat weten dat de callcentermedewerkers, zowel van sales als van klantenservice, conform de oproep van het kabinet thuis werken.

Vechtmarkt

De klantenwervingstactieken van de leveranciers lagen de afgelopen maanden onder vuur. Er lekte een voicemail uit waarop te horen was hoe medewerkers dachten over hun werk en de klanten. De ACM heeft het onderwerp hoog op de agenda staan, en deed zelfs een inval.

De energiemarkt is een vechtmarkt: meer klanten voor de ene partij, betekent automatisch minder klanten voor andere partijen. Energieleveranciers zijn huiverig om te stoppen met een verkoopkanaal als de concurrenten dat niet ook doen; zij vrezen dan verlies van marktaandeel. In dit geval hebben de bedrijven toch besloten om de colportage voorlopig op te schorten.

Monteurs

Essent, Eneco en Vattenfall hebben naast een leveringstak ook een installatietak voor bijvoorbeeld cv-ketels, warmtepompen en boilers. De drie bedrijven zeggen dat monteursbezoeken wel doorgang vinden. “We willen mensen niet in de kou laten zitten”, zegt Eneco’s Van de Haar. Vattenfall-monteurs komen langs in urgente gevallen.

Essent, gevestigd in brandhaard Noord-Brabant, heeft strenge regels voor die bezoeken opgesteld. “De hygiëne is heilig”, zegt Essent-woordvoerder Ronald Sutmuller. De monteurs mogen alleen op huisbezoek als zij gezond zijn, als hun directe naasten gezond zijn en als ze niet uit een gebied komen waar een uit- of inreisverbod voor geldt.

Ook belt Essent voor elk bezoek met de klant om diens gezondheidstoestand te checken. “De monteur moet gezond zijn werk kunnen doen”, aldus woordvoerder Sutmuller. “Per casus kijken we hoe we mensen kunnen helpen.” Dan herhaalt hij de woorden van zijn Eneco-collega: “We willen mensen niet in de kou laten zitten.”

lees meer op energeia.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.