Ga naar de inhoud
6 februari 2019 • Nieuws

Meegluren op smartphone van je tiener? ‘Ook kind heeft recht op privacy’

Ruim 80 procent van de ouders houdt in de gaten wat hun tiener online uitspookt. De helft controleert zelfs het mobieltje van hun kind, blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland. Maar hoe voer je als ouder nu eigenlijk een goed gesprek met je kind over online gedrag? En mag je wel zomaar in die telefoon kijken?

import113-Dollarphotoclub_104515111_website

1. Hoe erg is het dat ouders (stiekem) op de mobiel van hun kind kijken?

“Wanneer een ouder aan het kind vraagt om mee te mogen kijken in zijn of haar telefoon en het kind geeft hiervoor toestemming, dan is er niets aan de hand”, legt jurist Jeugdrecht Mariëlle Bahlmann van Defence for Children uit. Maar in het Kinderrechtenverdrag staat dat ieder kind het recht heeft op privacy. “Dit houdt in dat een ouder niet zonder toestemming van het kind mag meekijken in diens telefoon. Doen ouders dit toch, dan is dit een inbreuk op het recht op privacy van het kind.”

2. Wanneer kun je wel meekijken?

“Er zijn situaties waarin het als ouder wel geoorloofd is om mee te kijken in de telefoon van het kind”, legt Bahlmann uit. “Wanneer een ouder het vermoeden heeft dat het kind gevaar loopt bijvoorbeeld, dan heb je als ouder de plicht om het kind daartegen te beschermen.”

In dat geval zou een ouder dus wel in de telefoon van het kind kunnen kijken. Ook pedagoog Krista Okma adviseert alleen te kijken als je als ouder denkt dat er iets mis is. “Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: het liefst los ik dat samen met jou op, maar als je het er niet met mij over wilt hebben, moet ik ingrijpen, dat is mijn taak als vader of moeder. Dan kondig je aan dat je het gaat doen.”

3. Loverboys, cyberpesten, porno: hoe praat je over moeilijke onderwerpen?

“Je voedt je kinderen op richting zelfstandigheid. Ouders moeten steeds goed kijken waar ze ruimte kunnen geven en dat vervolgens ook doen. Fouten maken hoort erbij”, zegt Okma. Een kind of puber moet die fouten zelf ervaren.

“Als je denkt dat je kind slachtoffer is van een loverboy, moet je natuurlijk wel ingrijpen. Maar weleens een spannende foto sturen, dat is iets waarmee kinderen moeten kunnen experimenteren. Ouders kunnen een gesprek voeren over hoe ze dat op een verstandige manier kunnen doen. Maar uiteindelijk moeten kinderen het zelf doen en ervaren. Dan gaat het misschien een keer mis, dat kan een keer gebeuren.”

Lees verder op rtlnieuws.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.