Zangeres Noortje Kruijk deed in Gouda een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om horecavergunningen in de stad op tafel te krijgen. “Toen kregen we een pakket met gegevens waar we niet om hadden gevraagd. Paspoorten, BSN-nummers, huisadressen, alles.” De gegevens die Kruijk ontving, waren niet alleen van horeca-ondernemingen, maar ook van verenigingen en stichtingen in de stad. Ze meldde de fout bij de gemeente, maar zonder resultaat.“In november kreeg ik weer een pakket met gevoelige persoonlijke gegevens over hypotheekleningen. Die gaan ons echt niets aan.”

Horeca-ondernemer Jeroen Carol Visser is een van de gedupeerden. “Het is een ernstige fout. Mensen kunnen misbruik maken van de informatie en bijvoorbeeld bankgegevens wijzigen. Heel kwalijk, het had nooit mogen gebeuren, maar het is wel gebeurd.”

“Het is toch te zot voor woorden dat een ambtenaar die verantwoordelijk is voor de veiligheid van gegevens, ongestraft gegevens blijft versturen”, zegt Kruijk.

“Gouda heeft het per abuis verstrekken van de persoonsgegevens direct gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en heeft in december de betreffende horecaondernemers over het gebeuren geïnformeerd en excuses aangeboden”, laat een woordvoerder weten.

Ook persoonsgegevens in Rotterdam zijn niet veilig, blijkt na onderzoek van de Rekenkamer. De Rekenkamer stuurde bedrijfsrechercheurs op gemeentekantoren af om beveiligingsgaten op te sporen. Paul Hofstra van de Rekenkamer Rotterdam: “Er is gepoogd om fysiek binnen te komen in verschillende panden en dat is gelukt. Vervolgens kregen we met apparatuur toegang tot het intranet van Rotterdam.” 

Hofstra vreest dat als het in een gemeente met de omvang van Rotterdam al niet goed is geregeld, het in de rest van het land niet veel beter zal zijn. “BSN-gegevens zijn de eerste opstap naar identiteitsfraude. Met eventueel een e-mail of bankrekening erbij maak je snel een nieuwe ID aan waar je vreselijke dingen mee kunt uithalen.” 

Verkeerde handen 

Zo waren er in Capelle aan den IJssel persoonsgegevens en handtekeningen van burgers die een vergunning hadden aangevraagd op de gemeentelijke website te lezen. En in Amersfoort belandden data van 1900 zorgaanvragers in verkeerde handen. 

Volgens Hoffmann Bedrijfsrecherche, dat dataveiligheid onderzoekt in verschillende gemeenten, gebeurt het regelmatig. “Bijvoorbeeld USB-sticks en telefoons van ambtenaren die met niet-versleutelde gegevens verloren raken waardoor de gegevens bij derden terecht komen”, zegt Job Stierman van het bedrijfsrecherche-bedrijf. “In een grote gemeente met meer dan tienduizend ambtenaren is er elke dag ééntje die zijn telefoon verliest.”

Bron: NOS.nl