Ga naar de inhoud
15 november 2018 • Nieuws

‘Microsoft lekt data Nederlandse ambtenaren naar VS’

Microsoft gaat kantoorpakket Office aanpassen op aandringen van de Nederlandse overheid. Programma’s als Word, Excel en Outlook verzamelen op de achtergrond gegevens over Europese gebruikers, onder wie Nederlandse ambtenaren. Die data bewaart en bewerkt Microsoft op Amerikaanse servers. Het gaat om diagnostische data – welke functies worden vaak gebruikt – maar ook om hele zinnen voor online vertaalsoftware en mogelijk de onderwerpregels van e-mails.

import117-data_servers

Dat druist in tegen de Europese privacyregels (GDPR), blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Justitie en Veiligheid liet uitvoeren. Microsoft is een grote ict-leverancier voor de Nederlandse overheid, goed voor 300.000 digitale werkplekken.

In het dinsdag gepubliceerde rapport stelt het ministerie dat de huidige werkwijze „hoge risico’s meebrengt voor de privacy van de gebruiker”.

Vrijwel alle Nederlandse ambtenaren werken met Office. De bestanden worden opgeslagen op servers in de EU, zoals de overheid het wil. Maar data over de activiteit van Office-gebruikers worden bewaard en verwerkt in de VS, blijkt uit een analyse door onderzoeksbureau Privacy Company. Amerikaanse overheden kunnen toegang tot die servers eisen.

Er is echter geen overzicht over wat Microsoft verzamelt – zelfs bij Microsoft niet, stellen de onderzoekers. Het doorsturen van zulke gegevens kan bovendien niet uitgezet worden.

De overheid liet een nieuwe Office-versie onderzoeken, maar vervolgens kwamen problemen aan het licht met de versie van Office die Nederlandse ambtenaren momenteel gebruiken (ProPlus). Microsoft verzamelt meer dan 23.000 tot 25.000 soorten ‘gedrag’. Die data worden door meer dan twintig teams van ontwikkelaars geanalyseerd.

Lees verder op NRC.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.