Ga naar de inhoud
12 oktober 2018 • Nieuws

Minder datalekken en meer uitgelekte records in eerste helft van 2018

In de eerste helft van 2018 zijn we geconfronteerd met 945 datalekken wereldwijd. In totaal zijn hierdoor 4,5 miljard records aangetast. Vergeleken met dezelfde periode in 2017 steeg het aantal verloren, gestolen of aangetaste records met 133 procent, terwijl het totale aantal inbreuken enigszins afnam in deze periode. Dit duidt op een toename van de ernst van elk incident.

import496-datalek-check

Dit concludeert leverancier van digitale beveiliging Gemalto in haar Breach Level Index, een wereldwijde database van inbreuken op openbare gegevens. Van de 4,5 miljard aangetaste records, is meer dan 56% gerelateerd aan een zestal social media-gerelateerde datalekken waaronder het Cambridge Analytica-schandaal bij Facebook. Van de 945 data-inbreuken hadden 189 (20%) een onbekend of niet-geverifieerd aantal aangetaste datadocumenten.

Persoonlijk identificeerbare informatie

De Breach Level Index (BLI) is een wereldwijde database met informatie over datalekken. De ernst van elk incident wordt berekend op basis van criteria, zoals het aantal gestolen records, het soort gegevens, de oorzaak van het datalek, hoe de gegevens zijn gebruikt en of de data al dan niet is versleuteld. In de eerste zes maanden van 2018 zijn er dagelijks meer dan 25 miljoen records aangetast of ontmaskerd, inclusief medische, creditcard- en financiële gegevens of persoonlijk identificeerbare informatie. Dit is met name zorgwekkend, omdat slechts een procent van de gestolen, verloren of gecompromitteerde gegevensrecords werd beschermd door encryptie om de informatie onbruikbaar te maken. Dit is een daling van 1,5 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2017.

Lees verder op executive-people.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.