Ga naar de inhoud
8 april 2019 • Nieuws

Minister: AP bepaalt of filmpjes van leraren in strijd met AVG zijn

Het is aan de Autoriteit Persoonsgegevens of de rechter om te bepalen of filmpjes die leerlingen van leraren maken en online zetten in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zijn, en niet aan de minister van Onderwijs, zo heeft minister Slob van Onderwijs laten weten.

import187-vlogger

De minister reageerde op Kamervragen van VVD-Kamerleden Rudmer Heerema en Van Gent over recente gebeurtenissen waarbij filmpjes en foto’s van leraren die door leerlingen waren gemaakt op internet verschenen. Naar aanleiding van de beelden werden vervolgens verschillende leraren geschorst. De VVD-Kamerleden vroegen Slob of hij vindt dat het verwerken van persoonsgegevens door filmpjes of foto’s op internet, zonder dat de persoon over wie het gaat daarvoor toestemming heeft gegeven, in strijd is met de AVG is.

“Voor rechtmatige verwerking van persoonsgegevens is een grondslag vereist. Eén van de zes grondslagen is het geven van toestemming. Het is niet aan mij om te beoordelen of een gegevensverwerking in een bepaalde situatie rechtmatig is. Dit is aan de Autoriteit Persoonsgegevens of de rechter”, antwoordt Slob. Op de vraag hoe vaak er sinds de AVG sancties zijn opgelegd aan leerlingen laat de minister weten dat hij hier geen gegevens over heeft.

Lees verder op security.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.