Ga naar de inhoud
13 februari 2020 • Nieuws

Minister Bruins wil ziekenhuizen verplichten om digitaal gegevens uit te wisselen

import10-import9-privacy_dossier
Minister Bruins voor Medische Zorg wil ziekenhuizen en klinieken verplichten om onderling digitaal gegevens uit te wisselen. Dit moet voorkomen dat patiënten steeds opnieuw hun verhaal hoeven te vertellen. Ook zou de maatregel voor tijdswinst moeten zorgen en medische fouten moeten voorkomen. Tevens moeten ziekenhuizen medische gegevens digitaal aan patiënten beschikbaar stellen.

Om dit mogelijk te maken zal Bruins dit jaar met een wetsvoorstel komen, alsmede 75 miljoen euro beschikbaar stellen. “Met deze 75 miljoen subsidie wil ik mogelijk maken dat de patiënt de regie krijgt over zijn of haar eigen medische gegevens”, laat Bruins weten. “Ik vind het onbestaanbaar dat we, in een tijd dat we met elkaar kunnen facetimen over de hele wereld, in de zorg nog faxen versturen. Digitaal moet het nieuwe normaal worden. En zo snel mogelijk!”

De persoonlijke gezondheidsomgeving waar ziekenhuizen en zorgorganisaties gegevens mee gaan delen moet voldoen aan de veiligheidseisen van het MedMij-afsprakenstelsel. MedMij is een nationaal afsprakenstelsel met technische standaarden en juridische richtlijnen. De afspraken moeten een goede toegankelijkheid en veilige data-uitwisseling borgen. Ict-specialisten gaan straks controleren of gegevens echt digitaal worden uitgewisseld.

lees meer op security.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.