Ga naar de inhoud
10 oktober 2019 • Nieuws

Minister kiest voor uitstel ‘levensgevaarlijke’ privacyregels zorg

Patiënten zouden vanaf juli 2020 zelf kunnen bepalen welke zorgverlener hun medische gegevens mag inzien. Maar de uitwerking van deze privacybescherming blijkt in de praktijk onwerkbaar en kan zelfs levens kosten, staat in een advies aan minister Bruno Bruins voor Medische Zorg. Hij stelt de invoering daarom voorlopig uit.

import112-Dollarphotoclub_99610937_website2

Bij de invoering van de wet die elektronische uitwisseling van patiëntengegevens regelde, bleek dat patiënten één keer toestemming gaven voor uitwisseling van ál hun gegevens. Dat moest anders, vond de Tweede Kamer. Het leidde tot een wetsartikel waardoor patiënten gespecificeerde toestemming konden geven. Dat wil zeggen dat ze zelf konden bepalen welke gegevens met wie en waarvoor gedeeld mochten worden.

160 vinkjes

Een mooie gedachte, alleen bleek eind vorig jaar dat als de wet strikt gevolgd werd patiënten 160 toestemmingsvinkjes moesten zetten. Er kwam een voorstel voor een praktischer alternatief met 28 toestemmingsmogelijkheden. Minister Bruins vroeg het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) te onderzoeken of deze uitvoering werkbaar is. Nee, luidt het harde oordeel nu, want dat zijn eigenlijk nog steeds te veel keuzes en bovendien klopt het juridisch niet meer helemaal.

Lees verder op FD.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.