Ga naar de inhoud
11 januari 2021 • Nieuws

Mogen klanten automatisch worden ingeschreven voor de nieuwsbrief?

Heeft u het voornemen om dit jaar het aantal nieuwsbrief aanmeldingen te verhogen? Doordat de fysieke winkels dicht zijn zullen er extra online aankopen gedaan worden. Voor u de kans om uw mailinglijst voor uw nieuwsbrief uit te breiden, maar doe dit wel op de juiste manier. Wij leggen uit hoe u ervoor kunt zorgen dat u op een juiste manier meer nieuwsbrief aanmeldingen ontvangt.

email-3249062_1280

Wat zijn de regels voor het mailen van klanten?

De anti-spamwetgeving is er op gericht om spam en consumentenirritatie te verminderen door regels te stellen aan het ongevraagd versturen van wervende e-mails. Een nieuwsbrief met reclame voor een product, dienst, bepaald idee of goed doel kan spam zijn. Dit voorkomt u door niet ongevraagd, maar gevraagd te e-mailen. Voor het mogen versturen van commerciële, ideële of charitatieve e-mails is daarom voorafgaande toestemming (opt-in) nodig van de ontvanger.

Wij krijgen vaak de vraag gesteld hoe het precies zit met het aanmelden van klanten voor de nieuwsbrief bij of na het plaatsen van een online bestelling. Hiervoor bestaat toch een uitzondering?

Dit klopt! Klanten mag u ongevraagd mailen over eigen en gelijksoortige diensten of producten of ideeën. Dit wordt ook wel de soft opt-in genoemd. Let op, er zijn een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen:

  • het e-mailadres van de klant moet van de klant zelf worden verkregen in het kader van de verkoop;
  • de klant moet ten tijde van het achterlaten van zijn e-mailadres begrijpen dat hij naast noodzakelijke mailings (denk aan de aankoopbevestiging) ook de nieuwsbrief gaat ontvangen;
  • de klant moet zich eenvoudig kunnen afmelden bij het aangaan van de klantrelatie en vervolgens in ieder verzonden bericht.

Bovengenoemde anti-spamregels gelden ook voor het versturen van wervende appjes en sms’jes én gelden op dezelfde voet voor b2b mailingen en nieuwsbrieven.

Tip 1: laat de klant het vakje AANvinken: ‘Ik wil graag maandelijks de digitale nieuwsbrief ontvangen en blijf graag op de hoogte van acties’. Dit maakt het voor de klant makkelijk om zich aan te melden.

Tip 2: breng uw nieuwsbrief meer onder de aandacht door bijvoorbeeld een korting te koppelen aan het aanmelden voor de nieuwsbrief. Houd er hierbij wel rekening mee dat de opt-in voldoet aan de eisen die hiervoor worden gesteld.

Wilt u weten of u de (soft) opt-in goed hanteert binnen uw organisatie? Of weet u niet zo goed hoe u dit het beste kunt inrichten om te voldoen aan de wet- en regelgeving? Vraag dan vrijblijvend een gratis consult aan zodat wij dit kort kunnen bespreken en u hierin kunnen adviseren.


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.