Afgelopen december vroeg het CBP opheldering aan Facebook over zijn nieuwe privacybeleid, nadat de instantie ook al Google aan een onderzoek had onderworpen. De waakhond wil nader onderzoek doen naar de privacy van Facebookgebruikers. Zo geven de privacyvoorwaarden van Facebook het Amerikaanse bedrijf onder meer het recht gegevens en foto’s uit Facebookprofielen te gebruiken voor commerciële doeleinden.

Bevroren tijd

Het CBP legde vervolgens een dwangsom op, omdat Facebook ondanks herhaalde verzoeken weigerde informatie te leveren. De toezichthouder gaat nu bekijken of de door Facebook geleverde en nog aan te leveren gegevens voldoende zijn om de dwangsom in te trekken. ‘Je bevriest als het ware de tijd. Onze bezwaren staan nog open. Het CBP moet hierover nog beslissen’, aldus een woordvoerder van het college.

Facebook zegt de schorsing van de juridische procedures te verwelkomen. ‘We verheugen ons erop de zorgen van het CBP weg te nemen en we zijn blij dat we onze discussies nu buiten de rechtszaal kunnen voortzetten’, aldus een woordvoerder.

Tekst en uitleg

Facebook heeft zijn Europese hoofdkantoor in Dublin, waar de Ierse privacywaakhond toeziet op naleving van de Europese regels. Tegelijkertijd moet het bedrijf in de diverse lidstaten tekst en uitleg geven over de voorwaarden die het aan zijn gebruikers stelt.

‘Het gaat om negen miljoen Facebook-gebruikers in Nederland’, zegt de CBP-woordvoerder. ‘Wij vinden dat we moeten kunnen bekijken wat de voorwaarden voor hen betekenen.’

Bron: FD.nl 

Auteur: Job Woudt