Ga naar de inhoud
20 december 2018 • Nieuws

Nederlander bereid persoonlijke data te delen als duidelijk is wat zij er voor krijgt

DDMA, de branchevereniging voor data en marketing, heeft de tweede reeks aan uitkomsten van de Privacy Monitor 2018, hét onderzoek naar de houding van de Nederlandse consument met betrekking tot persoonlijke gegevens en privacy gepubliceerd.

import226-persoonsgegevens

In Nederland is 53% over het algemeen tevreden met de hoeveelheid informatie die zij aan organisaties geven. 40% is bereid zijn persoonlijke gegevens te ruilen voor gratis online diensten en 49% verwacht zijn gegevens te moeten delen om te krijgen wat hij wil. De resultaten uit het onderzoek laten zien dat Nederlanders wel bereid zijn hun data te delen als duidelijk is waarvoor ze die delen en wat zij er voor terugkrijgen. Ook laten zij weten dat hoe persoonlijker de data is, hoe meer zij daar in ruil voor verwachten.

Hier de toelichting op de belangrijke uitkomsten:

 • Nederlander verwacht en is bereid persoonlijke data te delen
  40% is bereid persoonlijke gegevens te ruilen voor gratis online diensten, 49% verwacht persoonlijke gegevens te moeten delen om te krijgen wat men wil. Op de vraag ‘in welke gevallen zou je persoonlijke data delen met een bedrijf?’ werden als belangrijkste antwoorden gegeven:
  E-mailadres: 44% is bereid zijn e-mailadres te delen om exclusieve aanbiedingen van zijn favoriete merken te ontvangen
  Actuele locatie: 70% wil niet dat bedrijven zo maar weten waar zij zijn op basis van locatiedata. 35% is wel bereid gegevens over zijn locatie te delen als het helpt om de snelste route te vinden naar zijn bestemming
  Interesses en hobby’s: 26% is bereid gegevens te delen over interesses en hobby’s om aanbiedingen van online verkopers te ontvangen
  DNA: 17% is bereid DNA gegevens te delen om erfelijke ziekten te ontdekken

“De Nederlanders vertellen ons dat zij data-uitwisseling als onderdeel van de moderne economie zien, en dat zij bereid zijn data te delen als duidelijk is wat zij ervoor terugkrijgen”, aldus Diana Janssen, directeur van DDMA. “Tegelijkertijd laat de Privacy Monitor zien dat er een belangrijke taak voor bedrijven is weggelegd om te voldoen aan de verwachtingen die bij deze uitruil horen.”

 • Zelf verantwoordelijk voor beveiliging persoonlijke gegevens
  De eindverantwoordelijkheid voor de beveiliging van persoonlijke gegevens ligt volgens 25% van de Nederlanders bij hen zelf. 23% vindt dat de verantwoordelijkheid ligt bij de overheid. 41% vindt dat de verantwoordelijkheid ligt bij zowel overheid, bedrijf als consument en slechts 3% vindt dat alleen bedrijven en merken de eindverantwoording dragen.
 • Hoe persoonlijker de gegevens hoe meer men verwacht
  Vingerafdrukken(80%), financiële informatie (80%) en medische geschiedenis (78%) worden als meest persoonlijke data gezien. Minder persoonlijke gegevens vindt men naam (40%), e-mailadres (40%), geboortedatum (36%), relatiestatus en geloofsovertuiging (34%).
  57% is het eens met de stelling “Hoe persoonlijker of meer privé de met een organisatie te delen gegevens zijn, hoe meer ik er in ruil voor verwacht”

Wat kunnen bedrijven met data van consumenten doen?
Consumenten zijn bereid gegevens te delen, maar maken wel onderscheid in welke vorm en onder welke voorwaarden zij dat prettig vinden.

 • Bijna 40% zou meer controle willen hebben over het feit dat ze herkend worden bij herhaalbezoek online, ruim 25% vindt het juist handig omdat het tijd bespaart.
 • De helft zegt dat er meer persoonlijke informatie op social netwerken staat dan ze zouden willen. De helft vindt het niet goed als bedrijven deze data gebruiken om meer te weten te komen over mensen. 35% vindt dit geen probleem.

“Wij zijn blij dat veel organisaties privacy hoog op de agenda hebben staan en zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden onder de AVG”, vervolgt Janssen. “We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet. Privacybewustzijn moet verankerd zijn in de hele organisatie. Elk bedrijf moet weten wat de verwachtingen zijn van klanten over het gebruik van hun data.”

Privacy is een mondiaal thema, daarom is de Privacy Monitor 2018 uitgevoerd in 10 landen: Australië, Argentinië , Canada, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Singapore, Nederland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In Nederland draagt DDMA met dit onderzoek, uitgevoerd in november 2017 onder 1.045 Nederlanders, bij aan het debat over data en privacy in de samenleving. In mei 2018 is de eerste serie aan resultaten van de Privacy Monitor 2018 gepubliceerd. Alle resultaten van eerdere edities van de Privacy Monitor zijn hier te vinden.

Download hier Privacy Monitor 2018 – deel 2 – Wat consumenten geven


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.