Ga naar de inhoud
8 november 2022 • Nieuws

Nederlandse massaclaim Twitter om data uit apps

Een Nederlandse stichting legt een massaclaim bij Twitter neer vanwege informatie uit apps die jarenlang illegaal zouden zijn verhandeld. Naar schatting zijn elf miljoen gebruikers van gratis apps slachtoffer geworden.

smartphone-586944_1920

Dat stelt de Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN), die de massaclaim bij Twitter neerlegt. Het sociale medium was sinds 2013 tot begin dit jaar eigenaar van het advertentieplatform MoPub en bij dat bedrijf zou het mis zijn gegaan.

Tussen 2013 en 2021 had het platform volgens de stichting toegang tot de gebruikersgegevens zoals zoekgedrag van meer dan 30.000 gratis apps op smartphones en tablets. Als de gebruikte data van een persoon wordt gecombineerd, kunnen bedrijven een duidelijk beeld krijgen van een persoon. Daarmee kunnen die bedrijven vervolgens hun voordeel doen.

Veel Nederlanders maakten gebruik van deze apps. De consumenten ‘betaalden met hun privacy’, stelt SDBN, terwijl zij daar geen toestemming voor gaven.

‘Gebeurde achter de schermen’

Volgens voorzitter van de stichting Anouk Ruhaak is het klip en klaar dat de privacy van de gebruikers geschonden is.

“Als samenleving moeten we laten zien dat dit onacceptabel is en deze illegale praktijken niet mogen lonen. Met name de aard en schaal van deze inbreuk zijn duizelingwekkend. Het gebeurde jarenlang achter de schermen.”

Omdat de naar schatting elf miljoen gebruikers volgens Ruhaak niet individueel kunnen opboksen tegen een groot bedrijf als Twitter, eist zij namens de gebruikers nu onder meer een schadevergoeding. Nederlandse rechters zouden in eerdere individuele vergelijkbare zaken vergoedingen van 250 tot 2500 euro per persoon hebben opgelegd.

Stichting dreigt met rechtszaak

Mocht Twitter niet bereid zijn om de gebruikers daarin tegemoet te komen, dan spant SDBN een rechtszaak aan. App-gebruikers die zich gedupeerd voelen kunnen zich melden bij de stichting en hoeven niet te betalen om mee te doen aan de zaak.

Bron: rtlnieuws.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.