Ga naar de inhoud
17 december 2018 • Nieuws

Nederlandse privacywaakhond ontvangt 10.000 klachten sinds AVG

Bijna tienduizend mensen hebben in het afgelopen half jaar een privacyklacht ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dat meldt de toezichthouder donderdag in een rapportage.

import11-import11-Say_no

Sinds 25 mei is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Mensen die vermoeden dat de verwerking van hun persoonsgegevens in strijd is met de privacywet, kunnen bij de AP een klacht indienen.

In de afgelopen zes maanden namen 22.679 mensen en organisaties contact op met de AP, van wie 9.661 een klacht indienden.

De meeste klachten (32 procent) gaan over privacyrechten, zoals het recht op inzage en op verwijdering van informatie. Veel organisaties vragen bijvoorbeeld om een kopie van een identiteitsbewijs als iemand verzoekt om het verwijderen van gegevens. Maar dat mag in veel gevallen niet.

Ook klagen mensen in 15 procent van de gevallen als organisaties om gegevens vragen die niet noodzakelijk zijn. Zo wordt bijvoorbeeld gevraagd om een BSN-nummer als iemand een account bij een brillenwinkel wil aanmaken. 12 procent van de klachten gaat over organisaties die persoonsgegevens doorgeven aan derden.

Lees verder op NU.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.