Ga naar de inhoud
23 april 2019 • Nieuws

Onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik Apple

Het Autoriteit Consument en Markt (ACM) start een onderzoek naar de de positie van Apple, om erachter te komen of het bedrijf misbruik maakt van zijn macht over de App Store. De toezichthouder geeft aan dat het berichten heeft ontvangen die mogelijk op misbruik wijzen. Het is niet de eerste keer dat Apple onder vuur ligt: al langer gaan er klachten rond over oneerlijk beleid en vermoedt men monopolie in de app-aanbieder markt.

import500-shutterstock_144773902_website2

Apple Tax

Volgens de ACM spelen er drie problemen die onderzocht zullen worden. Allereerst klagen app aanbieders over de provisie die zij aan Apple moeten afstaan. Deze betreft 30 procent, en betekent voor app aanbieders dat zij bijna een derde van hun inkomsten af moeten staan aan de tech gigant. Apple staat namelijk niet toe om eigen betaalmethodes te hanteren bij het aanschaffen van een app of in-app aankopen.

Oneerlijke concurrentie

Ook klagen de ontwikkelaars over oneerlijke concurrentie. Apple bezit zelf ook apps, die soms sterk overeenkomen met andere apps. Hierdoor ontstaat een dubbel belang. Aanbieders vermoeden dat aanvragen hierdoor niet altijd eerlijk worden afgehandeld.

Moeilijk contact

In contact komen met Apple is lastig, té lastig als het aan de app ontwikkelaars ligt. Wanneer een app bijvoorbeeld wordt afgewezen, kost het veel tijd en energie om hiervoor een duidelijke reden te krijgen.

Lees verder op Dutchcowboys.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.