Inmiddels staan slimme luidsprekers opgesteld in miljoenen huishoudens wereldwijd. De apparaten zitten vol microfoons die op grote afstand gesprekken loepzuiver verstaan. Formeel worden de conversaties pas geactiveerd na een duidelijk commando zoals OK Google, maar in principe luisteren microfoons altijd mee.

Een Belgische medewerker die in opdracht van Google dagelijks geluidsfragmenten beluistert, heeft zo’n duizend audiofragmenten gedeeld met de VRT. Daar bleken zeer persoonlijke gesprekken bij te zitten die vaak ook nog konden worden herleid tot een bepaald adres.

Google luistert mee om het functioneren van de spraakassistent te verbeteren, vaak worden woorden niet herkend. ‘We werken samen met taalexperts over de hele wereld om spraaktechnologie te verbeteren door transcripties te maken van een klein aantal audiofragmenten,’ liet Google aan de NOS weten. Taalexperts beoordelen slechts ongeveer 0,2 procent van alle audiofragmenten, die niet worden gekoppeld aan persoonlijk identificeerbare informatie. De stemmen worden echter niet verdraaid.

Lees verder op Emerce.nl