Ga naar de inhoud
25 juli 2022 • Nieuws

Politie slaat onnodig persoonsgegevens op: 9 miljoen Nederlanders in database

De Nederlandse politie houdt van zo’n negen miljoen mensen persoonsgegevens bij, zonder dat dit nodig is. Niet alleen verdachten, maar ook iedereen die ooit aangifte heeft gedaan of getuige is geweest, staat in de database. Over dit ‘abonnement op personen’ werden in 2015 al zorgen geuit, maar het systeem is sindsdien niet veranderd.

security-2168234_1920

Dat meldt Trouw op basis van een interne memo. Volgens de krant houdt de politie de gegevens bij van iedereen die ooit in contact is geweest met de politie.

Huwelijken en geboortes

Het gaat om privacygevoelige informatie zoals nationaliteit, adres en Burgerservicenummer die dankzij een zogenoemde ‘afnemersindicatie’ automatisch wordt bijgewerkt in de database van de politie. Ook huwelijken en geboortes worden bijgehouden. Mensen blijven volgens de interne memo tot jaren na hun overlijden in de database staan.

De politie haalt de gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP). Deze informatie mag ‘onder strenge voorwaarden en voor specifieke taken’ gebruikt worden, schrijft de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Onnodig

Het is dus logisch dat de politie deze informatie gebruikt, maar het is onnodig om iedereen die ooit contact heeft gehad met de politie automatisch te blijven volgen.

Toch worden gegevens van al deze inmiddels negen miljoen mensen voortdurend bijgewerkt dankzij de ‘afnemersindicatie’. In 2015 vond de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens al dat de politie zo ‘een abonnement op personen’ heeft.

Logge systemen

Deze rijksdienst vroeg de politie destijds of het noodzakelijk was om al deze mensen te volgen. Dat was niet zo, stelde de politie. Er werd daarom twee jaar geleden besloten dat de afnemersindicatie alleen ‘voor specifieke groepen of handmatig voor afzonderlijke personen mag worden geplaatst’.

Hoewel er dus ruime tijd geleden besloten werd om niet meer automatisch alle gegevens bij te werken, is er volgens Trouw tot op heden nog niets veranderd. De systemen bij de politie zouden log zijn, waardoor de afnemersindicatie lastig ongedaan gemaakt kan worden.

Een privacy-expert zegt tegen de krant dat het ‘allerlei risico’s met zich meebrengt’ dat de politie de informatie blijft bijhouden. Zo hebben niet alle politiekorpsen hun beveiliging op orde, waardoor persoonsgegevens op straat kunnen komen te liggen.

‘Geen wetsovertreding’

De politie ontkent in Trouw dat de wet overtreden wordt. “Zonder actuele persoonsgegevens kan de politie haar werk niet doen”, zegt Henk Geveke van de korpsleiding tegen de krant.

“Voor het gebruik en actueel houden van die gegevens hebben we een juridische grondslag. We hebben zelf de conclusie getrokken dat we met minder gegevens toe kunnen, en daar werken we aan.”

Bron: rtlnieuws.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.