Ga naar de inhoud
1 augustus 2019 • Nieuws

Pricewise berispt door reclametoezichthouder vanwege misleidende informatie

De Stichting Reclame Code heeft Pricewise bestraft in een uitspraak van 15 mei 2018 met dossiernummmer 2018/00244 vanwege misleiding door ontbrekende informatie met behulp van Digitale Marketing Communicatie.

import659-Dollarphotoclub_84477258_website

De bestreden reclame-uitingen Het betreft de volgende uitingen op adverteerders website www.pricewise.nl:

“Vergelijk in 1 klik alle energieleveranciers & bespaar!”

“Goedkoopste energieleverancier. Vergelijk nu alle energieleveranciers”

“Zijn de vergelijkingen van Pricewise betrouwbaar?

Bij Pricewise vinden we dat iedereen de beste deal verdient. Daarom maken we je wakker én wijzer. Met volledige, duidelijke, objectieve en dus betrouwbare vergelijkingen.” “Wij vergelijken de volledige markt. Pricewise vergelijkt alle energieleveranciers. Ook energieleveranciers waar we geen overeenkomst mee hebben, nemen we mee in de vergelijking. Zo krijg je een goed beeld van de volledige energiemarkt.”

De klacht

In haar schriftelijke klacht en ter zitting voert easyEnergy aan, verkort en zakelijk weergegeven, dat de uitingen elk voor zich en in onderling verband misleidend zijn voor de consument. In de uitingen wordt consumenten meegedeeld dat zij bij Pricewise uit alle energieleveranciers kunnen kiezen en kunnen bekijken wie de goedkoopste energieleverancier is. (Onder andere) easyEnergy wordt echter door Pricewise niet in de prijsvergelijking op haar website betrokken. Begin 2017 heeft easyEnergy van de ACM vergunning verkregen voor de levering van energie aan kleinverbruikers. EasyEnergy biedt een contract aan met een variabele prijs en zonder vaste looptijd, waarbij consumenten stroom en gas geleverd krijgen tegen de uur- respectievelijk dagprijs op de groothandelsmarkt. Het contract kan door de klant per dag worden opgezegd. Dit product voldoet aan ‘Aanbod op Maat’, de door ACM voorgeschreven wijze waarop energieprijzen door energieleveranciers én energievergelijkingssites aan de consument moeten worden gepresenteerd. Bij ‘Aanbod op Maat’ krijgen consumenten op basis van de door hen ingevulde gegevens een gemiddeld jaarverbruik te zien. Voor het product van easyEnergy geldt dit ook. EasyEnergy past maandelijks de verwachte jaarprijs aan en geeft deze door aan vergelijkingssites. Hoewel sprake is van een door ACM (bij de vergunningverlening) geverifieerde berekenmethode van de jaarkosten, en de prijsvergelijkingssites Gaslicht.com en Independer het product van easyEnergy meenemen in hun vergelijkingen – waarin easyEnergy momenteel als voordeligste leverancier naar voren komt – blijkt Pricewise het product van easyEnergy niet in haar vergelijking mee te nemen. Alleen het modelcontract wordt getoond, maar dit – voor iedere leverancier verplichte – contract heeft voor het benoemen van prijzen op vergelijkingssites geen enkele betekenis, omdat geen enkele leverancier dit (onvoordelige) product actief in de markt voert. In de uitingen claimt Pricewise dat de consument na het invullen van zijn gegevens een vergelijking van de volledige energiemarkt krijgt. In werkelijkheid is het getoonde aanbod geen volledig vergelijkingsaanbod van alle leveranciers en producten, maar een selectie van producten die volgens Pricewise vergelijkbaar zijn. Dit wordt op de website van Pricewise niet duidelijk gemaakt. Op grond hiervan concludeert easyEnergy dat de uitingen oneerlijk en misleidend zijn in de zin van de artikelen 7 en 8 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Lees verder op rechtennieuws.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.