Privacy Shield, de opvolger van de Safe Harbor regeling, mag ongeveer een jaar lang bewijzen wat het waard is. In die periode zullen de Europese waakhonden geen acties ondernemen tegen de nieuwe regeling die ervoor moet zorgen dat Europese gegevens veilig in de VS kunnen worden opgeslagen.

Er is en was veel kritiek op de nieuwe regeling. Volgens de diverse privacy-instanties waren er te weinig garanties voor het handhaven van de privacy van burgers en hun gegevens. Veel mensen zijn als de dood dat hun gegevens die worden opgeslagen in een cloud die onder Amerikaanse jurisdictie valt, in feite vogelvrij zijn.

Bespieden

Amerikaanse inlichtingendiensten zouden met groot gemak toegang kunnen krijgen tot die gegevens, wat onder meer bleek uit gegevens die zijn gelekt door Edward Snowden. Dat was ook de reden dat de Safe Harbor werd gestaakt. Nu is het dan de beurt aan de opvolger Privacy Shield.

Proefperiode

De nieuwe regeling krijgt de vrijheid om zich in de praktijk te bewijzen. Daarbij zal vooral worden gelet op de effectiviteit van de regels er omheen. Het gaat dan om:

  • Ombudsman – een functionaris in de VS die klachten uit Europa gaat behandelen
  • NSA – Deze spionagedienst zal niet ‘zonder beperkingen Europese gegevens gaan doorspitten’
  • Check – Jaarlijks zal haarfijn worden bekeken of alle partijen zich aan de regels houden.

Bron: automatiseringgids.nl